ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είδους σνακ πρέπει να επιλέγει ένας διαβητικός

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους διαβητικούς, καθώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τι είδους σνακ πρέπει να επιλέγει ένας διαβητικός
Bigstock

Ωστόσο, με τις σωστές επιλογές, τα σνακ μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι υγιεινές επιλογές στο πλαίσιο διαχείρισης του διαβήτη.

Αυτό το άρθρο περιγράφει ποια σνακ για διαβητικούς είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, πλούσια σε πρωτεΐνη και γεμάτα φυτικές ίνες, ενώ αναλύει τη σημασία της επιλογής των κατάλληλων σνακ τη νύχτα. Τέλος παρέχει γενικές οδηγίες για τις ποσότητες από κάθε σνακ που μπορεί με ασφάλεια να απολαύσει ένας διαβητικός.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

  1. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, οδηγώντας σε αδυναμία διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.
  2. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι υδατάνθρακες είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης, με αποτέλεσμα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κατανοώντας το πώς τα διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, οι διαβητικοί μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές σνακ.

almonds-amygdala

Διαβητικά σνακ με κάτω από 10g υδατανθράκων

Για όσους θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τα σνακ με λιγότερα από 10 γραμμάρια υδατανθράκων είναι ιδανικά. Σύμφωνα με το Diabetes UK, τα ακόλουθα σνακ μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς να ικανοποιήσουν τις λιγούρες χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τους:

  • Ένα βραστό αυγό (0g υδατάνθρακες): Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα.
  • Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα (6g υδατάνθρακες ανά 23 ξηρούς καρπούς): Πλούσια σε υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες.
  • Δύο ρυζογκοφρέτες με τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών (7 γραμμάρια υδατάνθρακες): Μια ελαφριά, τραγανή επιλογή με μικρή ποσότητα υδατανθράκων.
  • Ένα κεσεδάκι απλό γιαούρτι (περίπου 5-8 γραμμάρια υδατάνθρακες ανάλογα με τη μάρκα): Μια καλή ισορροπία πρωτεΐνης και υδατανθράκων.
  • Μπαστουνάκια λαχανικών με χούμους (9g υδατάνθρακες): Μια χορταστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή με φυτικές ίνες.

Αυτά τα σνακ είναι ιδανικά για όσους θέλουν να διατηρήσουν χαμηλή την πρόσληψη υδατανθράκων εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερή ενέργεια.

Eggs

Διαβητικά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι σημαντικά για τους διαβητικούς, επειδή βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν να αποτρέψουν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Ακολουθούν μερικές εξαιρετικές επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, με προτεινόμενα μεγέθη μερίδων:

  • Γιαούρτι (μερίδα 170 γρ., 10-15 γραμμάρια πρωτεΐνης): Επιλέξτε απλό, χωρίς ζάχαρη γιαούρτι για να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα.
  • Τονοσαλάτα (½ φλιτζάνι τόνος με μικρή ποσότητα μαγιονέζας): Μια επιλογή γεμάτη πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες, που συνδυάζεται καλά με λαχανικά.
  • Σκληρά βραστά αυγά (1 αυγό, 6g πρωτεΐνη): Ένα γρήγορο και εύκολο σνακ που παρέχει πρωτεΐνη χωρίς υδατάνθρακες.
  • Τυρί κότατζ (½ φλιτζάνι, 14 γραμμάρια πρωτεΐνης): Επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε λαχανικά ή λίγα μούρα για επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
  • Φέτες γαλοπούλας (3-4 φέτες, 14 g πρωτεΐνης): Τυλίξτε τη γαλοπούλα γύρω από τα λαχανικά για μια ικανοποιητική ενίσχυση πρωτεΐνης με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Αυτά τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την πέψη και την απορρόφηση.

Popcorn

Διαβητικά Σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση γλυκόζης και βελτιώνοντας την πέψη. Ακολουθούν μερικές ιδέες για σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες:

  • Φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου (1 μικρό μήλο με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου, 4-5 γρ φυτικές ίνες): Ένα γλυκό, χορταστικό σνακ που παρέχει υγιεινά λιπαρά.
  • Μπαστουνάκια καρότου (½ φλιτζάνι, 3-4 g φυτικές ίνες): Συνδυάστε τα με χούμους για ενίσχυση φυτικών ινών και πρωτεΐνης.
  • Πουτίγκα με σπόρους chia (¼ φλιτζάνι σπόροι chia εμποτισμένοι σε γάλα αμυγδάλου, 11 g φυτικές ίνες): Πλούσιοι σε ωμέγα-3 και φυτικές ίνες, οι σπόροι chia είναι μια χορταστική και θρεπτική επιλογή.
  • Ποπ κορν (3 φλιτζάνια, 4 γραμμάρια φυτικών ινών): Μια επιλογή σνακ με λίγες θερμίδες, με δημητριακά ολικής αλέσεως, όταν καταναλώνεται χωρίς πρόσθετο βούτυρο ή λάδι.
  • Σμέουρα (½ φλιτζάνι, 4 g φυτικές ίνες): Τα raspberries είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τα ένα σνακ φιλικό για διαβητικούς.
cottage-cheese

Νυχτερινά σνακ για διαβητικούς

Τα νυχτερινά σνακ θα πρέπει να είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες ή υγιή λιπαρά, για να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενώ κοιμάστε. Ακολουθούν ορισμένες προτεινόμενες επιλογές:

  • Ξηροί καρποί (Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες): Αυτά παρέχουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Απλό γιαούρτι με σπόρους chia (½ φλιτζάνι γιαούρτι με 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia): Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες σε αυτό το σνακ το κάνουν ιδανικό για τη νύχτα.
  • Τυρί κότατζ με μερικές φέτες αγγουριού (½ φλιτζάνι τυρί cottage, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε πρωτεΐνες): Αυτό το σνακ είναι ελαφρύ αλλά χορταστικό.
  • Στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου (50-80 γρ., 14 g πρωτεΐνης): Η άπαχη πρωτεΐνη βοηθά στην πρόληψη της πείνας αργά το βράδυ και των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα.

Σύνοψη

Κατά τη διαχείριση του διαβήτη, η επιλογή των σωστών σνακ είναι το κλειδί για τη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είτε στοχεύετε σε επιλογές με χαμηλούς υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή πλούσιες σε φυτικές ίνες, αυτά τα σνακ παρέχουν μια ποικιλία επιλογών, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες γιατρού ή διατροφολόγου, για να προσαρμόζετε τις επιλογές σνακ με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις υγείας σας.

Πηγές: diabetes.org.uk, medicalnewstoday.com, healthline.com, eatingwell.com, clevelandclinic.org