ΥΓΕΙΑ

Υγιεινές τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο αν καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές, ενώ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο αν καταναλώνουν σε τακτική βάση κάποιες άλλες, όπως διαπίστωσε νέα έρευνα.

Υγιεινές τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

Ειδικότερα, οι μπανάνες, η βρόμη και το γιαούρτι, αλλά και τα προϊόντα από σιτάρι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία.

Όσα τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, διαπίστωσε η ίδια έρευνα.

Ο λόγος που κάποιες τροφές αυξάνουν ενώ άλλες μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ίχνη φυτοφαρμάκων που περιέχουν.

Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα -όπως μπανάνες-, προϊόντα βρόμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν σύγχυση στους γονείς γιατί πολλά από αυτά τα τρόφιμα που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1, θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής.

Αντίθετα, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες, καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

Πηγή: Guardian