ΥΓΕΙΑ

Ο συνδυασμός αντιδιαβητικών φαρμάκων που προστατεύει καρδιά και νεφρά

Σινάνη Αικατερίνη

Ο συνδυασμός δύο διαφορετικών τύπων αντιδιαβητικών φαρμάκων, μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία από παθήσεις της καρδιάς και των νεφρών σε άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών.

Ο συνδυασμός αντιδιαβητικών φαρμάκων που προστατεύει καρδιά και νεφρά

Οι αναστολείς SGLT2, όταν συνδυάζονται με αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, όπως το Ozempic, μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και νεφρικής νόσου στους ασθενείς, αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβεβαιώνουν επίσης ότι τα φάρμακα μπορούν να συνδυαστούν χωρίς ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

«Οι αναστολείς SGLT2 έχουν σαφείς προστατευτικές επιδράσεις έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας και της χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Brendon Neuen, ερευνητής στο George Institute for Global Health στην Αυστραλία.

Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για την καρδιά και τα νεφρά, κυρίως επειδή καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν αυτά τα όργανα, εξήγησαν οι ερευνητές.

Οι δύο τύποι φαρμάκων λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για τη θεραπεία του διαβήτη.

Οι αναστολείς SGLT2 (Συμμεταφορέας γλυκόζης νατρίου 2) μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνοντας την απέκκριση της γλυκόζης στα ούρα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη βεξαγλιφλοζίνη (Brenzavvy), την καναγλιφλοζίνη (Invokana), τη δαπαγλιφλοζίνη (Farxiga) και την εμπαγλιφλοζίνη (Jardiance) για τη θεραπεία του διαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 λειτουργούν μιμούμενοι μια φυσική ορμόνη που ενισχύει την απελευθέρωση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) και η τιρεζεπατίδη (Mounjaro) είναι τα πιο γνωστά φάρμακα αυτής της κατηγορίας.

«Δεδομένης της ταχείας επέκτασης των ενδείξεων για τη χρήση των αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1, ήταν σημαντικό να εξετάσουμε τις επιδράσεις τους με τους αναστολείς SGLT2. Αυτή η μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κλινικών αποτελεσμάτων για αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων», δήλωσε ο Neuen.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 12 μεγάλης κλίμακας δοκιμές αναστολέων SGLT2. Στις δοκιμές συμμετείχαν περισσότεροι από 73.000 ασθενείς, εκ των οποίων οι 3.065 έλαβαν ήδη θεραπεία με αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1.

Ανεξάρτητα από τα οφέλη που προσφέρουν τα φάρμακα GLP-1, οι αναστολείς SGLT2:

  • Μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά κατά 11%.
  • Μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου σχετιζόμενου με την καρδιά κατά 23%.
  • Μείωσαν τον κίνδυνο εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου κατά 33%.
  • Επιβράδυναν την ετήσια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας κατά σχεδόν 60%.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη χρήση αυτού του συνδυασμού για την περαιτέρω βελτίωση της υγείας των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που πληρούν τις συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών και για τις δύο θεραπείες», δήλωσε ο Neuen.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.