ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η διαλειμματική διατροφή να βοηθήσει τους πάσχοντες με διαβήτη;

Σινάνη Αικατερίνη

Περίπου 1 στους 10 ενήλικες στον κόσμο, δηλαδή 537 εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.

Μπορεί η διαλειμματική διατροφή να βοηθήσει τους πάσχοντες με διαβήτη;

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την παχυσαρκία και την απουσία σωματικής δραστηριότητας και παρότι φάρμακα όπως η ινσουλίνη και τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν την κατάσταση, η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και γενικά στον τρόπο ζωής, είναι το κλειδί για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, να χάσουν βάρος και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Η μέθοδος μπορεί να είναι μια αποτελεσματική αρχική παρέμβαση για τους διαβητικούς αντί της φαρμακευτικής αγωγής

Οι ερευνητές μελέτησαν 400 ενήλικες Κινέζους, οι οποίοι είτε λάμβαναν αντιδιαβητικά φάρμακα (μετφορμίνη ή εμπαγλιφλοζίνη) είτε ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας 5:2, δηλαδή νήστευαν για δύο μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας και τις υπόλοιπες πέντε έτρωγαν κανονικό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και ένα υποκατάστατο γεύματος για δείπνο.

Στο τέλος της μελέτης 16 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν τη δίαιτα 5:2 είδαν μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους κατά 1,9%, σε σύγκριση με 0,3% και 0,4% μεταξύ εκείνων που έλαβαν τα φάρμακα.

Επιπλέον, το 80% των ατόμων που έκαναν δίαιτα 5:2 είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα που τους έθεταν σε ύφεση του διαβήτη, δηλαδή τα επίπεδά τους επέστρεψαν σε ένα εύρος χωρίς διαβήτη, χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με τα πρότυπα διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Τα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα για τα υπέρβαρα άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές από εννέα κινεζικά ιατρικά κέντρα.

Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την Beijing Metabolic Control Technology Co Ltd., η οποία κατασκευάζει το υποκατάστατο γεύματος χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είχε καμία επίπτωση στα αποτελέσματα.

Είπαν επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν αν ήταν η απώλεια βάρους ή η ίδια η προσέγγιση της νηστείας 5:2 που βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση του διαβήτη.

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ενώ πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχασαν αρχικά βάρος και μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μόνο το 13% εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ύφεση μετά από πέντε χρόνια.

Ακόμα κι έτσι, σε διάστημα 12 ετών, η ύφεση του διαβήτη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών επιπλοκών σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν ποτέ ύφεση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.