ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Αυξημένος κίνδυνος λόγω ζέστης – 7 σημεία προσοχής

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται ή μειώνεται, εμποδίζοντας τον εγκεφαλικό ιστό να λάβει το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Εγκεφαλικό: Αυξημένος κίνδυνος λόγω ζέστης – 7 σημεία προσοχής
Bigstock

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Η κατανόηση των παραγόντων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών επιρροών, όπως ο ζεστός καιρός, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Πώς ο ζεστός καιρός επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα εγκεφαλικά μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, αλλά ορισμένες συνθήκες, όπως ο ζεστός καιρός, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Δείτε πώς επηρεάζει ο ζεστός καιρός τον κίνδυνο εγκεφαλικού και τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα:

1. Αφυδάτωση

Ο ζεστός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα λαμβάνει, το αίμα γίνεται πιο παχύρρευστο. Αυτό δυσκολεύει την καρδιά να το αντλεί και αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ροής του αίματος και την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της ζέστης.

2. Ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία. Αυτές επιδεινώνουν τυχόν υποκείμενες καταστάσεις που συμβάλλουν στο εγκεφαλικό. Η θερμική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, ενώ η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος και να ασκήσει υπερβολική πίεση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

3. Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να κρυώσει. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, καθώς μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει την πιθανότητα μπλοκαρισμάτων ή ρήξεων που μπορεί να διακόψουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

4. Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών

Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια του καύσωνα οδηγεί στην απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των μυών και των νεύρων. Οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία της καρδιάς και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, προκαλώντας ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και επηρεάζοντας τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να αναπληρώνετε τους ηλεκτρολύτες μέσω ισορροπημένης διατροφής ή διαλυμάτων ενυδάτωσης για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

5. Αυξημένη φυσική καταπόνηση

Ο ζεστός καιρός μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον το σώμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και σωματικής άσκησης μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Είναι σημαντικό να περιορίσετε τις επίπονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της υπερβολικής ζέστης και να κάνετε διαλείμματα, για να δροσιστείτε και να ενυδατωθείτε.

feeling-hot-zesti

Εγκεφαλικό: 7 κανόνες πρόληψης κατά τη διάρκεια καύσωνα

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια μεγάλης ζέστης, είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα, για να παραμείνετε δροσεροί και ενυδατωμένοι. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές, για να αποτρέψετε επεισόδια, που σχετίζονται με τη θερμότητα:

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Αποφύγετε ποτά που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, όπως αλκοόλ και ποτά με καφεΐνη. Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε τακτικές γουλιές, για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης.

2. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής της ζέστης, συνήθως μεταξύ 10:00 και 16:00. Εάν πρέπει να βρίσκεστε έξω, αναζητήστε σκιά όποτε είναι εφικτό και φορέστε προστατευτικά ρούχα, όπως καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, για να μειώσετε την έκθεση στη θερμότητα.

3. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό

Μείνετε σε κλιματιζόμενα περιβάλλοντα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κλιματισμό στο σπίτι, επισκεφθείτε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα και δημόσιες υπηρεσίες, που προσφέρουν κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό.

4. Φορέστε ελαφριά ρούχα

Επιλέξτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι. Αυτό βοηθά να διατηρείται το σώμα σας δροσερό και επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμίζεται, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

5. Κάντε δροσερά ντους

Το δροσερό ντους ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος και ανακουφίζει από τη θερμότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αισθάνονται υπερθέρμανση ή παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη.

6. Τον νου σας υπάρχουσες καταστάσεις υγείας

Παρακολουθείτε τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας, όπως υπέρταση ή διαβήτης, και ακολουθήστε ιατρικές συμβουλές για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Πάρτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

7. Αναγνωρίστε σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη

Προσέξτε για συμπτώματα ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία και αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν εμφανίσετε συμπτώματα, όπως ζάλη, ναυτία, γρήγορο καρδιακό παλμό ή σύγχυση. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πηγή: webmd.com