ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της άσκησης στη φύση

Σινάνη Αικατερίνη

Η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, όπως το τζόκινγκ σε ένα πάρκο ή η βόλτα με ποδήλατο στη φύση, είναι πιο ωφέλιμη από την άσκηση σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών.

Τα οφέλη της άσκησης στη φύση

«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι φυσικοί χώροι θα μπορούσαν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προώθησης της σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jay Maddock, διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Φύσης του Πανεπιστημίου Texas A&M. «Οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, με τα πάρκα, τα μονοπάτια και τους κοινοτικούς κήπους να είναι οι πιο δημοφιλείς».

Πάνω από 3 στους 4 ενήλικες δεν επιτυγχάνουν τη συνιστώμενη εβδομαδιαία ποσότητα σωματικής δραστηριότητας.

Η άσκηση στη φύση μπορεί να αποτρέψει χρόνια προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και η οστεοπόρωση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσει τη διάθεση, να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από προηγούμενες έρευνες σχετικά με τα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους.

Οι μελέτες αποκάλυψαν ένα μείγμα δυνητικών οφελών από τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους - βελτιωμένη διάθεση και εγκεφαλική λειτουργία, καλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση, μεγαλύτερη απόλαυση της άσκησης και ενδεχομένως ακόμη και λιγότερη αντιληπτή προσπάθεια.

Διευκρίνισαν ωστόσο, ότι οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα διάρκειας μικρότερης του ενός έτους. Το κατά πόσον τα οφέλη αυτά λειτουργούν σωρευτικά μένει να φανεί.

Επιπλέον, ορισμένες ομάδες είναι λιγότερο πιθανό να μπορούν να ασκηθούν σε έναν χώρο πρασίνου, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου από ό,τι οι γυναίκες, πιθανώς λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Επιπλέον, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε φυσικούς χώρους», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Howard Frumkin, διευθυντής του Land and People Lab στο Trust for Public Land.

«Η εξασφάλιση ότι οι χώροι αυτοί είναι ασφαλείς και εύκολοι στην περιήγηση, με κατάλληλο προγραμματισμό, θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της χρήσης των πάρκων και άλλων φυσικών χώρων».

Οι Maddock και Frumkin δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο «συνταγογράφησης» πάρκων και φυσικών χώρων στους ασθενείς τους.

«Η σύσταση στους ασθενείς να περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτά τα περιβάλλοντα είναι γνωστή, ενώ οι μέχρι σήμερα σχετικές μελέτες, δείχνουν ότι η προσέγγιση είναι αποτελεσματική».

«Είναι σαφές ότι η χρήση των πάρκων και των φυσικών χώρων για σωματικές δραστηριότητες θα μπορούσε να είναι ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο για την προώθηση δύο σημαντικών συμπεριφορών υγείας ταυτόχρονα», δήλωσε ο Maddock. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δεν ασκείται αρκετά και δεν περνάει αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Lifestyle Medicine.