ΥΓΕΙΑ

Πότε η άσκηση οδηγεί σε αύξηση του βάρους

Σινάνη Αικατερίνη

Η άσκηση συνιστάται ως αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους.

Πότε η άσκηση οδηγεί σε αύξηση του βάρους

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα, στην Ιαπωνία, αποκάλυψε ότι οι συνεδρίες έντονης άσκησης μπορούν να μειώσουν τα μεταγενέστερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να συνδέεται με διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνης και μπορεί να διαταράξει τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του σώματος.

Η άσκηση έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, αλλά η επίδρασή της στην απώλεια βάρους, είναι μερικές φορές μικρότερη από την αναμενόμενη. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι δευτερογενές λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας μετά την άσκηση, αλλά ο μηχανισμός δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός.

Η ορμόνη του στρες κορτικοστερόνη ακολουθεί τον κιρκάδιο ρυθμό, είναι σε χαμηλά επίπεδα όταν κοιμόμαστε, κορυφώνεται όταν ξυπνάμε και ρυθμίζει τα επίπεδα σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ακόμη και μόνο μία συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης, μπορεί να διαταράξει αυτό τον ρυθμό, οδηγώντας σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα και παραγωγή θερμότητας και μειώνοντας την απώλεια βάρους.

Για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ως εξής: άσκηση υψηλής έντασης, άσκηση μέτριας έντασης και ανάπαυση. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του σώματος, που χρησιμεύουν ως δείκτης παραγωγής θερμότητας πριν και μετά την άσκηση

Στην ομάδα άσκησης υψηλής έντασης, τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μετά την άσκηση μειώθηκαν σημαντικά, παρά την απουσία αλλαγών στην πρόσληψη τροφής, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν τη διαταραχή του συγχρονισμού μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της θερμοκρασίας του σώματος.

Συνολικά, επιβεβαίωσαν ότι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα κατά την αφύπνιση σχετίζονται με λιγότερη σωματική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise.