Οι επιπτώσεις της γρίπης στον εγκέφαλο
Οι επαναλαμβανόμενες, μέτριου βαθμού φλεγμονές που προκαλούν οι εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού και η γρίπη, οδηγούν σε νοητική έκπτωση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συμπεριφορική νευροεπιστήμονας Elizabeth Engler-Chiurazzi, σημειώνει: «Θέλαμε να διερευνήσουμε αν η εμπειρία της μόλυνσης, θα μπορούσε να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, τις διαφορές στα ποσοστά άνοιας που βλέπουμε στον πληθυσμό».
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και τα Εθνικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα ενδιαφέρον εύρημα.
«Τα ποντίκια που μελετούσαμε ήταν ενήλικες που πλησίαζαν στη μέση ηλικία και ήταν υγιή. Όταν τα εκθέσαμε όμως σε διαλείπουσα φλεγμονή, θυμόντουσαν λιγότερο και οι νευρώνες τους δεν λειτουργούσαν φυσιολογικά».
Οι ειδικοί εξηγούν: «Σε έναν άνθρωπο, οι γνωστικές διαταραχές από παρόμοιο αριθμό φλεγμονωδών εμπειριών μπορεί να μην είναι αισθητές στην καθημερινή του ζωή. Θα μπορούσαν όμως να έχουν σωρευτικά αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο που γερνάει. Το σημαντικότερο συμπέρασμα από αυτή την έρευνα, κατά τη γνώμη μας, είναι η σημασία του να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και απαλλαγμένοι από λοιμώξεις».
Η έρευνα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθιερωμένη φροντίδα για τη διαχείριση των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους.
Παράγοντες κινδύνου άνοιας
Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη άνοιας. Όλοι έχουμε πιθανότητες να αναπτύξουμε άνοια, ορισμένοι όμως, έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους.
Οι άνθρωποι άνω των 75 ετών έχουν φυσικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.
Στους πρόσθετους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο
- Ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα
Πώς θα προστατευτείτε από το κρυολόγημα και τη γρίπη
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος της εποχικής γρίπης.
«Οι καλές συνήθειες, όπως είναι η αποφυγή ατόμων που είναι άρρωστα, η κάλυψη του στόματος όταν βήχετε και το συχνό πλύσιμο των χεριών, μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή της εξάπλωσης των μικροβίων και στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, Behaviour and Immunity.