Εντερικό μικροβίωμα: Πώς επηρεάζει την ανταπόκριση στο εμβόλιο κατά της Covid
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά ανταποκρίνονται οι άνθρωποι στα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένα βακτήρια στο έντερο μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, ενώ άλλα βακτήρια μπορεί να την αποδυναμώσουν.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η συλλογή των μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα.
Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας μας, όπως είναι η πέψη, ο μεταβολισμός και η ανοσία. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει επίσης την απόκριση στα εμβόλια mRNA κατά της Covid.
Για το λόγο αυτό, συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 68 άτομα που ζουν με HIV και 75 υγιή άτομα πριν από την πρώτη δόση του εμβολίου mRNA COVID.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση του μικροβιώματος χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται αλληλούχιση 16S rRNA, η οποία προσδιορίζει τους τύπους και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου. Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα αντισωμάτων και ανοσοποιητικών κυττάρων που παρήχθησαν μετά τον εμβολιασμό.
«Συσχετίσαμε τη μικροβιακή σύνθεση με τις ανοσολογικές αποκρίσεις και τα χαρακτηριστικά των ασθενών. Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση περιελάμβανε την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος και κλινικούς παράγοντες για τα άτομα που ζουν με HIV, με στόχο να κατανοήσουμε την πολύπλοκη σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», αναφέρει ο κύριος ερευνητής Piotr Nowak, ιατρός και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αρχική σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να προβλέψει την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο και στις δύο ομάδες. Διαπίστωσαν ότι ένα λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου σχετιζόταν με ισχυρότερη απόκριση στο εμβόλιο, η οποία χαρακτηριζόταν από υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων πρωτεΐνης ακίδας και ειδικών CD4 Τ-κυττάρων. Αυτά είναι βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση του ιού και στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συγκεκριμένα βακτήρια που συνδέονται με καλύτερες ή χειρότερες αντιδράσεις στο εμβόλιο. Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι οι Lactobacillus, Bacteroides και Lachnospira σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, ενώ ο Cloacibacillus σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Διαπίστωσαν επίσης ότι το Bifidobacterium και το Faecalibacterium ήταν μικροβιακοί δείκτες ατόμων με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών εστιασμένων στο μικροβιόκοσμο για την ενίσχυση των αποκρίσεων του εμβολίου, ιδίως σε ομάδες που μπορεί να έχουν ασθενέστερες αποκρίσεις, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Οι πιθανές στρατηγικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αλλαγή της διατροφής ή τη λήψη προβιοτικών για τη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου και της ανοσίας, προτείνουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό npj Biofilms and Microbiomes.