Εμμηνόπαυση: Πότε και γιατί συνδέεται με γνωστική εξασθένηση
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη νευρολόγο δρ. Rhonda Voskuhl από το UCLA, αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για το πώς η εμμηνόπαυση συμβάλλει στη γνωστική έκπτωση και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, επισημαίνοντας τη ζωτική επίδραση του υποδοχέα οιστρογόνου βήτα (ERβ) στα αστροκύτταρα.
Αυτή η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε θηλυκά ποντίκια, εντόπισε συγκεκριμένες περιοχές και μηχανισμούς του εγκεφάλου που οδηγούν τις γνωστικές αλλαγές οι οποίες παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση.
Εμμηνόπαυση: Απώλεια οιστρογόνων και γνωστική εξασθένηση
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η απώλεια των ορμονών των ωοθηκών σε θηλυκά ποντίκια κατά την μέση ηλικία (αλλά όχι νωρίτερα) προκάλεσε γνωστική εξασθένηση. Αυτό αποκάλυψε ότι τόσο η γήρανση, όσο και η απώλεια οιστρογόνων ήταν κρίσιμες για τα γνωστικά ελλείμματα.
Επιπρόσθετα, μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου αυτών των θηλυκών ποντικών μέσης ηλικίας κατέδειξαν ατροφία του ραχιαίου ιππόκαμπου (μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι σημαντική για την μνήμη και την μάθηση) και η παθολογία αποκάλυψε ενεργοποίηση αστροκυττάρων και μικρογλοίων με απώλεια συναπτικής λειτουργίας.
Εμμηνόπαυση: Ο ρόλος του β-υποδοχέα οιστρογόνων στην υγεία του εγκεφάλου
Η επιλεκτική διαγραφή του βήτα υποδοχέα οιστρογόνου (ERβ) στα αστροκύτταρα (ένα υποστηρικτικό εγκεφαλικό κύτταρο) είχε τις ίδιες επιβλαβείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο με την απώλεια ορμονών. Αυτό δείχνει ότι ο ERβ στα αστροκύτταρα παίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας του ιππόκαμπου κατά την εμμηνόπαυση.
Για να μεταφράσουν τα ευρήματά τους στις γυναίκες, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση στον ιππόκαμπο θηλυκών ποντικών μέσης ηλικίας με έλλειψη οιστρογόνων περιλάμβαναν μη φυσιολογική χρήση γλυκόζης. Η έκφραση ενός βασικού γονιδίου σε αυτό το μονοπάτι συνέβη επίσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Πιθανές θεραπείες για αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση
Με στόχο την πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων της ανεπάρκειας οιστρογόνων στην μέση ηλικία, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με έναν “συνδέτη” ERβ είχαν βελτιωμένη γνωστική ικανότητα και αντιστροφή των νευροπαθολογικών αλλαγών στον ραχιαίο ιππόκαμπο.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την μετάφραση αυτών των ευρημάτων σε κλινικές εφαρμογές για γυναίκες, η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της απόκρισης του εγκεφάλου στις ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση και προσφέρει ελπίδα για πιθανές θεραπείες στο μέλλον.
Πηγή: scitechdaily.com