Εμμηνόπαυση: Ειδική διατροφή μειώνει τις εξάψεις κατά 95%
Η κατάλληλη διατροφή αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου και αυτό με την σειρά του επηρεάζει τις μετεμμηνοπαυσιακές εξάψεις.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που περιλαμβάνει σόγια, ενισχύει αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου οι οποίες μειώνουν τα μετεμμηνοπαυσιακά αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις) συνολικά κατά 95%.
Αυτή η δίαιτα, μάλιστα, όχι μόνο εξάλειψε πλήρως τις έντονες εξάψεις, αλλά είχε επίσης ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 96% των μέτριας έως σοβαρής μορφής τέτοιων επεισοδίων. Επιπλέον, μείωσε αποτελεσματικά τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα κατά 96% και 94%, αντίστοιχα. Και το “κερασάκι”: οι συμμετέχουσες που ακολούθησαν αυτήν τη δίαιτα παρουσίασαν μέση απώλεια βάρους 3 κιλών.
“Οι γυναίκες που θέλουν να καταπολεμήσουν τις εξάψεις πρέπει να τρέφουν τα βακτήρια στο έντερό τους με μια vegan διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φασόλια, η οποία επίσης οδηγεί σε απώλεια βάρους και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2”, λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ.Hana Kahleova, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM).
Στοιχεία από τη δοκιμή WAVS
Η νέα έρευνα είναι μια δευτερεύουσα ανάλυση της δοκιμής WAVS (Γυναικεία Μελέτη για την Ανακούφιση των Αγγειοκινητικών Συμπτωμάτων) που η PCRM δημοσίευσε προηγουμένως στο περιοδικό Menopause.
Στην μελέτη, 84 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν δύο ή περισσότερες μέτριες έως σοβαρές εξάψεις ημερησίως χωρίστηκαν τυχαία είτε στην ομάδα παρέμβασης (που κλήθηκε να ακολουθήσει μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένης μισής κούπας μαγειρεμένη σόγια την ημέρα) ή στην ομάδα ελέγχου που συνέχισε τη συνήθη δίαιτά της για περίοδο τριών μηνών.
Για τη δευτερεύουσα ανάλυση, δείγματα κοπράνων από ένα υποσύνολο 11 συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή ανάλυσης μικροβιώματος του εντέρου κατά την έναρξη και μετά από τους 3 μήνες σε vegan δίαιτα. Διαπιστώθηκαν αλλαγές στην ποσότητα πολλών οικογενειών, γενών και ειδών βακτηρίων.
Εμμηνόπαυση: Σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των εξάψεων
Η μελέτη είναι η πρώτη που ανακάλυψε ότι οι μειώσεις στον πληθυσμό των βακτηρίων Porphyromonas και Prevotella corporis σχετίζονται με μείωση των έντονων εξάψεων της ημέρας. Το Prevotella corporis έχει επίσης βρεθεί στο έντερο ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και φαίνεται να έχει προφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η μείωση του Clostridium asparagiforme σχετίστηκε με μείωση των σοβαρών συνολικών και νυχτερινών εξάψεων. Το Clostridium asparagiforme έχει επίσης βρεθεί ότι παράγει τριμεθυλαμινο-Ν-οξείδιο, μια ένωση που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Ο μειωμένος πληθυσμός του Clostridium asparagiforme μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις ευεργετικές επιδράσεις μιας φυτικής διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία και να παρέχει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των εξάψεων και της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Αλλαγές στον πληθυσμό άλλων βακτηρίων που εξετάστηκαν στην μελέτη μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανακούφιση των εξάψεων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα οιστρογόνων, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τον κορεσμό, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.
Οι συγγραφείς παραδέχονται, εντούτοις, ότι απαιτούνται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για την περαιτέρω διερεύνηση αυτών των ευρημάτων.
Πηγή: scitechdaily.com