Αλκοόλ: Οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα των νέων
Οι νέοι που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ, παρουσιάζουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Κορκ, στην Ιρλανδία, διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στους νέους, οδηγεί σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους, τους μικροοργανισμούς που ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και επηρεάζουν την υγεία.
Οι αλλαγές στο μικροβίωμα σχετίζονταν με τη δυσκολία αναγνώρισης συναισθημάτων και την παρόρμηση για κατανάλωση αλκοόλ.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα συναισθήματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 71 νέοι για τους οποίους διερευνήθηκε η πιθανή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου τους και των συναισθημάτων, της παρορμητικότητας και της έντονης επιθυμίας για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συσχετίστηκε με ευδιάκριτες μεταβολές του μικροβιώματος και δυσκολίες συναισθηματικής αναγνώρισης. Βρέθηκαν συσχετίσεις για πολλά είδη μικροβίων που συνδέονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και την παρορμητικότητα.
Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη διατροφικών παρεμβάσεων (π.χ. λήψη προβιοτικών) που στοχεύουν στη βελτίωση της μικροχλωρίδας και αλλαγών που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ από νεαρούς κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Ο καθηγητής John Cryan, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Κορκ, κύριος ερευνητής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το πιο κοινό μοτίβο κατάχρησης αλκοόλ κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή, συνδέεται με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, ακόμη και πριν αναπτυχθεί ο εθισμός».
Επιπλέον, υπογραμμίζει το ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη ρύθμιση της έντονης επιθυμίας, της ενσυναίσθησης και της συναισθηματικής λειτουργίας. Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για τη θετική ρύθμιση της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου της εφηβείας πριν από την ανάπτυξη του εθισμού.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet eBioMedicine.