Φλαβονοειδή: Τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο και οι τροφές που τα περιέχουν (εικόνες)
Ανανεώθηκε:
Η γνωστική μας λειτουργία τείνει να υποβαθμίζεται όσο μεγαλώνουμε, έρευνες έχουν δείξει ωστόσο, ότι διατηρείται καλύτερα στα υγιή άτομα μεγάλης ηλικίας χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα.
Τα φλαβονοειδή είναι μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι ένας υγιεινός χυμός πλούσιος σε φλαβονοειδή, βελτιώνει τις πνευματικές επιδόσεις, ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τονώνει την ενεργή μνήμη (μνήμη εργασίας).
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 30 ml συμπυκνωμένου χυμού από μύρτιλο επί 12 εβδομάδες, βελτίωσε τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, την ενεργοποίηση του εγκεφάλου και ορισμένες παραμέτρους της μνήμης εργασίας.
Οι θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα πολύτιμα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται σε σημαντικές συγκεντρώσεις σε ποικίλα προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Φρούτα και λαχανικά με σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή είναι τα εξής: