Ώρες ύπνου και γνωστική εξασθένιση: Πώς συνδέονται
Οι πολλές αλλά και οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένιση, αποδυναμώνοντας τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Οι λίγες ώρες ύπνου ορίστηκαν στις τέσσερις ή και λιγότερες ανά νύχτα, ενώ πολλές θεωρήθηκαν οι δέκα ή και παραπάνω ώρες.
Ο ιδανικός αριθμός ωρών είναι επτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, ο ύπνος είναι απαραίτητος επειδή επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό να αναζωογονούνται. Ο καλός ύπνος βοηθά να παραμείνει κανείς υγιής και προλαμβάνει ασθένειες, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό.
Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, καθώς μειώνεται η συγκέντρωση και δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η λειτουργική μνήμη.
«Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό η φλεγμονή να σχετίζεται με τον υπερβολικό ύπνο» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Yanjun Ma, από το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Peking.
Η Yanjun Ma και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 20.000 άνδρες και γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου τους και υποβλήθηκαν σε τεστ γνώσης.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι γνωστικές βαθμολογίες μειώθηκαν ταχύτερα μεταξύ ατόμων με τέσσερις ή λιγότερες και 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Για κάθε άτομο υπάρχει πιθανώς κάποια ιδανική ισορροπία μεταξύ του ύπνου και της κάθαρσης του αμυλοειδούς, στο οποίο αν κάποιος επέμβει, τα οφέλη μπορεί να μετατραπούν σε μειονεκτήματα.
Διαβάστε επίσης:
Τι προκαλεί στην ψυχική υγεία μόλις μία νύχτα κακού ύπνου (έρευνα)
Ύπνος: Η διάρκεια που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού