ΥΓΕΙΑ

Φυτοφαγική διατροφή: Τα οφέλη για την καρδιά

Δεν είναι όλα τα φυτικά τρόφιμα εξίσου υγιεινά, υποστηρίζει ελληνική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Φυτοφαγική διατροφή: Τα οφέλη για την καρδιά

Η έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου επικεντρώθηκε στην ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας φυτοφαγικής διατροφής και τη σχέση του παράγοντα αυτού με την καρδιακή υγεία.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη διαφορετική θρεπτική ποιότητα των φυτικών τροφίμων. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερα ζωικά προϊόντα από τους άνδρες. Η δική μας εργασία, όμως, δείχνει ότι αυτό δεν εξασφαλίζει τις υγιεινότερες διατροφικές επιλογές και άρα την καλύτερη υγεία», υποστηρίζει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ματίνα Κούβαρη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Οι περισσότερες διατροφικές μελέτες ορίζουν τις φυτοφαγικές διατροφικές απλώς ως «χορτοφαγικές» ή «με χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας», αντιμετωπίζοντας όλα τα φυτικά τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο. Η ιδιαίτερη πτυχή αυτής της μελέτης ήταν ότι εξέτασε το είδος των φυτικών τροφίμων που καταναλώνονται, όπως και τη συνολική ποιότητα.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, υγιεινά φυτικά τρόφιμα θεωρήθηκαν τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και τσάι/καφές. Τα ανθυγιεινά φυτικά προϊόντα αποτελούνταν από χυμούς, ζαχαρούχα ροφήματα, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες και κάθε είδους γλυκά (π.χ. σοκολάτα, ελληνικά παραδοσιακά επιδόρπια κ.λπ.).

Η μελέτη εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα των φυτικών τροφίμων και την καρδιακή υγεία για μια περίοδο 10 ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης ATTICA το 2001 και 2002, επιλέχθηκε τυχαία ένα δείγμα ενηλίκων που κατοικούσαν στην Αθήνα και δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή ή άλλη χρόνια πάθηση. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 146 παχύσαρκους συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, λιπίδια στο αίμα και σάκχαρο και η διατροφή αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου σχετικά με τις συνήθειες κατά τον προηγούμενο χρόνο, περιλαμβάνοντας μία λίστα με 156 τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνονται συχνά στην Ελλάδα και φωτογραφίες για τον προσδιορισμό του μεγέθους της μερίδας.

Μέσα στη δεκαετία της περιόδου μελέτης, σχεδόν οι μισοί από τους παχύσαρκους συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα λιπίδια και σάκχαρο στο αίμα, συνδυασμός ιδιαιτέρως επικίνδυνος για την υγεία της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά τρόφιμα ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πτώση στην κατάσταση της υγείας τους, ενώ μια τάση παρατηρήθηκε στις γυναίκες, αλλά χωρίς στατιστική σημασία.

Όσον αφορά στην ποιότητα των φυτικών τροφίμων, οι πιο υγιεινές επιλογές συνδέθηκαν με τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, η κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφίμων σχετίστηκε με ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλών επιπέδων λιπιδίων και σακχάρου. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις αυτές ήταν ισχυρότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

«Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι επωφελής για την καρδιακή υγεία, ειδικά όταν αυτό αντικαθίσταται από θρεπτικά φυτικά προϊόντα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο», τονίζει η Δρ. Κούβαρη, η οποία πρόσθεσε ότι η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα άτομα, γι’αυτό και τα ευρήματα δεν θα πρέπει να επεκταθούν σε άλλες κατηγορίες βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Χορτοφαγική διατροφή: Η σοβαρή επίπτωση στους άνδρες

Χορτοφαγική διατροφή: 7 λόγοι που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής (εικόνες)

Φυτικές πηγές χολίνης για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή