ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 37 τροφές που απαγορεύονται στους vegans

Μιχάλης Θερμόπουλος

Καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν πρότυπα διατροφής με αποκλειστικά φυτικής προέλευσης τροφές, η κατανόηση των διακρίσεων μεταξύ βίγκαν και χορτοφαγικού τρόπου ζωής καθίσταται απαραίτητη.

Οι 37 τροφές που απαγορεύονται στους vegans
Bigstock

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις βασικές διαφορές μεταξύ της vegan και της χορτοφαγικής διατροφής, παρέχει μια εις βάθος καταγραφή στο τι πρέπει να αποφεύγουν οι vegans και επισημαίνει τα συνήθη προβλήματα επάρκειας θρεπτικών συστατικών και για τους δύο τύπους.

Vegan εναντίον χορτοφαγικής διατροφής: Ποιες είναι οι διαφορές τους

Η κύρια διαφορά μεταξύ μιας vegan και μιας χορτοφαγικής διατροφής έγκειται στην προσέγγισή τους στα ζωικά προϊόντα.

Οι χορτοφάγοι συνήθως αποκλείουν το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, αλλά μπορούν ακόμα να καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι. Αντίθετα, οι βίγκαν εξαλείφουν όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, των αυγών, του μελιού και οποιωνδήποτε τροφίμων ή συστατικών προέρχονται από ζώα.

Οι χορτοφάγοι βασίζονται συχνά σε τροφές ζωικής προέλευσης για πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη Β12, ενώ οι vegans εξαρτώνται αποκλειστικά από φυτικά τρόφιμα, εμπλουτισμένα προϊόντα και συμπληρώματα, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Eating-Healthy-Vegetable-Salad

Τα 37 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε ως Vegan

Για τους vegans, η αποφυγή ζωικών προϊόντων υπερβαίνει την εξάλειψη του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Υπάρχουν κρυμμένα συστατικά ζωικής προέλευσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα, που πρέπει να προσέχουν οι vegans. Ακολουθεί μια ανάλυση 37 πραγμάτων που αποφεύγουν:

Συστατικά με βάση τα ζώα (1-6):

1. Κρέας: Περιλαμβάνει όλη τη σάρκα των ζώων όπως βοδινό, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο και ψάρι.

2. Γαλακτοκομικά: Όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, όπως τυρί, βούτυρο και γιαούρτι.

3. Αυγά: Βρίσκονται σε πολλά αρτοσκευάσματα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

4. Ψάρια και οστρακοειδή: Όλα τα είδη θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των γαρίδων, του αστακού και των καβουριών.

5. Μέλι: Παράγεται από μέλισσες και αποφεύγεται λόγω της ζωικής του προέλευσης, έστω και αν πρόκειται για έντομα.

6. Ζελατίνη: Προέρχεται από οστά ζώων και χρησιμοποιείται συνήθως σε καραμέλες και διάφορα άλλα προϊόντα.

Πρόσθετα τροφίμων και ζωικά υποπροϊόντα (7-15):

7. Ορός γάλακτος: Είναι υποπροϊόν της παραγωγής τυριού. Βρίσκεται σε σκόνες πρωτεΐνης και επεξεργασμένα τρόφιμα.

8. Καζεΐνη: Μια πρωτεΐνη γάλακτος, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

9. Isinglass: Μια ουσία από τις κύστεις των ψαριών, που χρησιμοποιείται για στην επεξεργασία της μπύρας και του κρασιού.

10. Καρμίνη: Κόκκινη βαφή φτιαγμένη από θρυμματισμένα έντομα.

11. Λαρδί: Λίπος από χοίρους, που χρησιμοποιείται συχνά σε αρτοσκευάσματα και τηγανητά.

12. Shellac: Μια ρητίνη από έντομα, που βρίσκεται συνήθως σε καραμέλες και γυαλιστερές επικαλύψεις τροφίμων.

13. Ένζυμα ζωικής προέλευσης: Αυτά χρησιμοποιούνται στο τυρί και σε ορισμένα προϊόντα ψωμιού.

14. Πυτιά: Ένζυμο από στομάχι ζώων, που χρησιμοποιείται για την πήξη του τυριού.

15. Κερί μέλισσας: Χρησιμοποιείται σε ζαχαρωτά και επικαλύψεις τροφίμων.

Ειδικά συστατικά και προϊόντα (16-32):

16. Λευκωματίνη: Βρίσκεται στα ασπράδια των αυγών και χρησιμοποιείται συνήθως ως πηκτικός παράγοντας.

17. Λεκιθίνη (αν προέρχεται από κρόκους αυγών): Χρησιμοποιείται συχνά σε σοκολάτες και αρτοσκευάσματα.

18. Tallow: Ζωικό λίπος που χρησιμοποιείται σε σαπούνια και κεριά, αλλά και σε κάποιες μεθόδους παραγωγής τροφίμων.

19. Suet: Μια άλλη μορφή ζωικού λίπους, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

20. Bone char: Χρησιμοποιείται στη διαδικασία εξευγενισμού ορισμένων σακχάρων.

21. Καπρικό οξύ: Προέρχεται από κατσικίσιο γάλα και χρησιμοποιείται σε πρόσθετα τροφίμων.

22. Κυστεΐνη: Ένα κοινό πρόσθετο στο ψωμί, που προέρχεται από φτερά πάπιας ή τρίχες χοίρου.

23. Χοληστερόλη: Βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα και σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

24. Φυσικές γεύσεις: Μερικές φορές μπορεί να προέρχονται από ζωικά προϊόντα, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στην ετικέτα.

25. Βιταμίνη D3: Προέρχεται από ιχθυέλαιο ή λανολίνη από μαλλί προβάτου.

26. Γλυκερίνη: Μπορεί να είναι και φυτικής προέλευσης, αλλά συχνά προέρχεται από ζωικά λίπη.

27. Πεψίνη: Ένα ένζυμο από χοίρους, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα.

28. Στεατικό οξύ: Προέρχεται από ζωικό λίπος και χρησιμοποιείται συνήθως σε καραμέλες και αρτοσκευάσματα.

29. Μονο- και δι-γλυκερίδια: Μπορεί να προέρχονται από ζωικά λίπη και να χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές.

30. Ελαϊκό οξύ: Βρίσκεται στο ζωικό λίπος και χρησιμοποιείται σε ορισμένες μεταποιήσεις τροφίμων.

31. Λανολίνη: Προέρχεται από μαλλί προβάτου και μερικές φορές βρίσκεται στις τσίχλες.

32. Λακτόζη: Η ζάχαρη του γάλακτος βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κρυμμένα συστατικά σε προϊόντα (33-37):

33. Ορισμένες μπύρες και κρασιά: Επεξεργάζονται με ζωικούς εκχυλιστικούς παράγοντες, όπως το isinglass.

34. Τσίχλα: Μπορεί να περιέχει λανολίνη ή στεατικό οξύ.

35. Ψωμί: Ορισμένες ποικιλίες περιέχουν ένζυμα ζωικής προέλευσης.

36. Καραμέλες: Πολλές περιέχουν ζελατίνη ή κερί μέλισσας.

37. Marshmallows: Συνήθως παρασκευάζονται με ζελατίνη.

Διατροφικές ελλείψεις σε χορτοφαγικές και vegan διατροφές

Τόσο η vegan όσο και η χορτοφαγική διατροφή απαιτούν προσοχή για την εξασφάλιση ισορροπημένης πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Εδώ είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσέξετε:

  • Πρωτεΐνη: Οι χορτοφάγοι μπορούν να βασίζονται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, ενώ οι vegan πρέπει να αναζητούν φυτικές πηγές, όπως φακές, κινόα και τόφου.
  • Βιταμίνη Β12: Οι βίγκαν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας καθώς αυτή η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα είναι απαραίτητα.
  • Σίδηρος: Ο μη αιμικός σίδηρος από τα φυτά απορροφάται λιγότερο εύκολα. Ο συνδυασμός του με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει αυτήν την απορρόφηση.
  • Ασβέστιο: Οι βίγκαν θα πρέπει να αναζητούν ενισχυμένα φυτικά γάλατα, φυλλώδη λαχανικά και τόφου για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους σε ασβέστιο.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται στα ψάρια για χορτοφάγους, αλλά οι vegan θα πρέπει να αναζητούν λιναρόσπορους, σπόρους chia και συμπληρώματα με βάση τα φύκια.

Σύνοψη

Οι διαφορές μεταξύ της vegan και της χορτοφαγικής διατροφής εκτείνονται πέρα από τον αποκλεισμό του κρέατος. Οι βίγκαν αποφεύγουν ένα ευρύ φάσμα κρυμμένων ζωικής προέλευσης συστατικών, κάτι που προϋποθέτει μεγάλη προσοχή και επιμέλεια στις επιλογές των τροφίμων.

Τόσο οι vegan όσο και οι χορτοφάγοι πρέπει να ΄χουν τον νου τους σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, η Β12 και ο σίδηρος, για να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία.

Πηγές: healthline.com (1), healthline.com (2)