Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το 65% των γυναικών ηλικίας από 25 έως 45 ετών πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή και προσπάθησαν να χάσουν βάρος με επικίνδυνους τρόπους, όπως λήψη καθαρτικών, χάπια αδυνατίσματος και πρόκληση εμετού.
Οι πέντε βασικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανορεξίας-βουλιμίας στην υγεία είναι οι εξής:
Photo 1/5
Καρδιοπάθεια: Ακόμα και μετά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά, όπως και οι άλλοι μύες, χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά. Όταν καλείται να λειτουργήσει χωρίς την σωστή διατροφή, γίνεται πιο αδύναμη. Άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές έχουν αποδυναμωμένη καρδιά και κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.
Photo 2/5
Καταστροφή των νεφρών: Η συχνή πρόκληση εμετού ή η ανεπαρκής λήψη τροφής και υγρών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, προκαλώντας κόπωση στα νεφρά για να διατηρήσουν φυσιολογικά επίπεδα του άλατος, του νερού και των βασικών μετάλλων στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση άχρηστων ουσιών που προκαλούν την αποδυνάμωσή τους.
Photo 3/5
Υπογονιμότητα: Το εξαιρετικά χαμηλό βάρος μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια και άλλες διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
Photo 4/5
Απώλεια δοντιών και ουλίτιδα: Είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της βουλιμίας. Ο συχνός εμετός, που συνδέεται με την βουλιμία, προκαλεί την επαφή των οξέων του στομάχου με τα δόντια και τα ούλα, βλάπτοντας το σμάλτο των δοντιών.
Photo 5/5
Οστεοπόρωση: Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 40% των γυναικών θα αναπτύξει την ασθένεια από την ηλικία των 50 ετών και αυτό χωρίς την επιβάρυνση του άγχους και μιας διατροφικής διαταραχής. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια υγιεινή δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.