ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποιες διατροφικές διαταραχές προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ποιες διατροφικές διαταραχές προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά

Κάθε επιπλέον ώρα συνολικού χρόνου χρήσης οθονών ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί ή ένας έφηβος να εμφανίσει συμπτώματα διατροφικής διαταραχής δύο χρόνια αργότερα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία για την αύξηση του βάρους, σύνδεση της αυτοεκτίμησης με το βάρος και την αδηφαγία, υπερβολική άσκηση, περιορισμό των θερμίδων, εμετό ή λήψη χαπιών, καθαρτικών κλπ.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευνοούν τις συνεχείς συγκρίσεις με τους συνομηλίκους και την έκθεση σε ανέφικτα ιδανικά σώματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Nagata, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Αυτό μπορεί να συμβάλει στη δυσαρέσκεια με το σώμα, στη μειωμένη αυτοεκτίμηση και στις ανθυγιεινές προσπάθειες ελέγχου του βάρους, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 12.000 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών που συλλέχθηκαν μεταξύ 2016 και 2020.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μέση χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο χρόνος επί της οθόνης αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών και ότι η προβληματική χρήση αύξησε τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.

«Οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ενθαρρύνουν τις διατροφικές διαταραχές και τις συγκρίσεις εμφάνισης. Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσω του οικογενειακού προγραμματισμού χρήσης των μέσων και πραγματοποιώντας ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με την προβληματική χρήση της οθόνης και τις ανησυχίες για τις διατροφικές διαταραχές».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Eating and Weight Disorders.