ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα video στο Tik Tok αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που παρακολουθούν βίντεο στο TikTok που κάνουν τις διατροφικές διαταραχές να φαίνονται όχι μόνο ακίνδυνες αλλά και γοητευτικές, τείνουν να έχουν χειρότερη εικόνα για το σώμα τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Γιατί τα video στο Tik Tok αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

Το περιεχόμενο αυτών των βίντεο αφορά διατροφικές διαταραχές, μια κατάσταση που οι επιστήμονες αποκαλούν προ-ανορεξία (pro-anorexia), καθώς και προσπάθειες απώλειας βάρους.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι λιγότερο από 10 λεπτά έκθεσης σε περιεχόμενο του TikTok υπέρ της ανορεξίας, είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εικόνα του σώματος και την εσωτερίκευση της ιδανικής εμφάνισης», έγραψαν οι συν-συγγραφείς της μελέτης Madison Blackburn και Rachel Hogg, από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt στην Αυστραλία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 28 ετών οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η υπερφαγία και η βουλιμία, την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα παρακολούθησε διαφορετικά βίντεο διάρκειας οκτώ λεπτών. Η πλειοψηφία ήταν από την Αυστραλία, με το 71% να αναφέρει ότι περνούσε έως και δύο ώρες την ημέρα στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε βίντεο που εξυμνούσαν τις διατροφικές διαταραχές (pro-anorexia). Το περιεχόμενο περιλάμβανε βίντεο «fitspiration» γυναικών που ασκούνταν και προωθούν μεθόδους απώλειας βάρους. Η δεύτερη ομάδα παρακολούθησε βίντεο για τη φύση, τη μαγειρική, την κωμωδία και τα ζώα.

Μετά την παρακολούθηση των βίντεο, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν και πάλι ερωτηματολόγια σχετικά με την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολούθησαν τα βίντεο που εξυμνούσαν τις διατροφικές διαταραχές, ένιωθαν λιγότερη ικανοποίηση με την εικόνα του σώματός τους, ενώ εμφάνισαν αύξηση στην εσωτερίκευση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η πλατφόρμα θα πρέπει να εφαρμόσει «αποτελεσματικούς ελέγχους» προκειμένου να μειώσει το περιεχόμενο «προ-ανορεξίας» αλλιώς οι χρήστες κινδυνεύουν να βιώσουν «βλαβερές συνέπειες».

Το TikTok είναι απίστευτα δημοφιλές μεταξύ των νεαρών χρηστών παγκοσμίως και ο αλγόριθμός του δημιουργεί μια προσαρμοσμένη σελίδα «Για εσάς» με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών.

Αυτό σημαίνει ότι αν τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες δείχνουν μια προτίμηση σε βίντεο με θέμα την απώλεια βάρους, τέτοια βίντεο κατακλύζουν γρήγορα την τροφοδοσία τους στο TikTok.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διερευνά την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ορισμένες ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να προστατεύσει τους νέους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης τους και το επιβλαβές περιεχόμενο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.