Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής», τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επειδή μέρος της χοληστερίνης που χρειαζόμαστε τη συνθέτει το συκώτι, ακόμη και αν παίρνουμε λιγότερη από τις τροφές, δεν επηρεάζεται η υγεία μας.
Οι φυσιολογικές τιμές της ολικής χοληστερίνης πρέπει να είναι κάτω από 200 mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου αίματος), της HDL ή «καλής» χοληστερίνης πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες, ενώ της LDL ή «κακής» χοληστερίνης κάτω από 130 mg/dl.
H «κακή» LDL χοληστερίνη πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl όταν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όπως στεφανιαία νόσος (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, by-pass κ.λπ.), αθηροσκλήρωση, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή σακχαρώδης διαβήτης.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στη ζωή σας για να φτάσει η χοληστερίνη σε φυσιολογικές τιμές: