Υπερδραστήρια κύστη στους άνδρες: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης
Το να μάθει ένας άνδρας να ελέγχει τη ανάγκη του για ούρηση, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της υπερδραστήριας κύστης, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο συνδυασμός φαρμάκων και συμπεριφορικής θεραπείας φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα απ’ ότι τα φάρμακα μόνα τους, αλλά η συμπεριφορική θεραπεία από μόνη της είχε επίσης καλύτερα αποτελέσματα από τα φάρμακα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 204 άνδρες, έδειξε ότι η συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία.
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι για την ομάδα των ανδρών με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, τα συμπτώματα που δεν οφείλονται σε υπερπλασία του προστάτη, μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μόνο με συμπεριφορική θεραπεία», δήλωσε ο Δρ. Manish Vira από το Ινστιτούτο Ουρολογίας Arthur Smith του Οργανισμού Υγείας Northwell, στη Νέα Υόρκη.
Πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την υπερδραστήρια κύστη έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε ηλικιωμένους άνδρες που παίρνουν πολλά φάρμακα, πρόσθεσε ο Vira.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα μελέτησαν άνδρες οι οποίοι ακολούθησαν επί έξι εβδομάδες μόνο συμπεριφορική θεραπεία, μόνο φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό συμπεριφορικής θεραπείας και φαρμάκων. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες, όλοι οι άνδρες ακολούθησαν συνδυαστική θεραπεία για άλλες έξι εβδομάδες.
Η συμπεριφορική θεραπεία περιλάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και τεχνικές καταστολής της επιθυμίας για ούρηση.
Τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης μειώθηκαν σε όλες τις ομάδες. Η συνδυαστική θεραπεία μείωσε τα συμπτώματα κατά 31%, η συμπεριφορική θεραπεία κατά 25% και τα φάρμακα κατά 13%.
Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός συμπεριφορικής θεραπείας και φαρμάκων μείωσε τη συχνότητα ούρησης, συγκριτικά με τα φάρμακα. Η συμπεριφορική θεραπεία από μόνη της δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συμπεριφορική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης, μπορεί να προλάβει παρενέργειες των φαρμάκων, όπως η ξηροστομία, η ξηροφθαλμία, η δυσκοιλιότητα, οι επιπτώσεις στη μνήμη κλπ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε το επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας αν έχετε… υπερδραστήρια κύστη