ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Χρόνιος πόνος: Ο τύπος ψυχοθεραπείας που τον αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά

Σινάνη Αικατερίνη

Μια νέα μορφή ψυχοθεραπείας φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στους ηλικιωμένους από τη βασική γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Χρόνιος πόνος: Ο τύπος ψυχοθεραπείας που τον αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά

Αμερικανοί βετεράνοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία συναισθηματικής επίγνωσης και έκφρασης (EAET), παρουσίασαν μεγαλύτερη και σημαντικότερη μείωση του χρόνιου πόνου από εκείνους που υποβλήθηκαν σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Περίπου το 63% των βετεράνων που υποβλήθηκαν σε EAET ανέφεραν τουλάχιστον 30% μείωση του πόνου, η οποία θεωρείται κλινικά σημαντική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Συγκριτικά, μόνο το 17% των βετεράνων που έλαβαν CBT κατάφεραν να ανακουφιστούν από τον πόνο.

Επιπλέον, η μείωση του πόνου διατηρήθηκε στο 41% όσων έκαναν θεραπεία συναισθηματικής επίγνωσης και έκφρασης (EAET) έξι μήνες μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με το 14% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε CBT.

Οι πρώτοι ανέφεραν επίσης μεγαλύτερα οφέλη στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της μετατραυματικής διαταραχής και της ικανοποίησης από τη ζωή, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνιο πόνο δεν σκέφτονται καθόλου την ψυχοθεραπεία. Σκέφτονται τα φάρμακα, τις ενέσεις, μερικές φορές τη χειρουργική επέμβαση ή τις σωματικές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Brandon Yarns, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

«Η ψυχοθεραπεία είναι μια τεκμηριωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Αυτό που διευκρινίζει αυτή η μελέτη, είναι ότι παίζει ρόλο το είδος της ψυχοθεραπείας».

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ανέχονται τον πόνο, χρησιμοποιώντας ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν τα εναύσματα του πόνου και να ανταποκρίνονται σε αυτά με χρήσιμους τρόπους.

Η θεραπεία συναισθηματικής επίγνωσης και έκφρασης (EAET), που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση εστιάζοντας στα συναισθήματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η EAET υποστηρίζει ότι η αντίληψη του πόνου από τον εγκέφαλο επηρεάζεται έντονα από τα συναισθήματα που σχετίζονται με το στρες.

Οι ασθενείς καλούνται να εστιάσουν σε μια στρεσογόνο αλληλεπίδραση. Μπορεί να είναι κάτι τόσο κοινότοπο όσο το να τους «κόψει» ένας οδηγός τον δρόμο ή τόσο σοβαρό όσο η σεξουαλική επίθεση ή ο τραυματισμός, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο σκοπός είναι να βιώσουν οι ασθενείς αυτά τα συναισθήματα τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα, να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους και τελικά να απελευθερωθούν, είπε ο Yarns.

«Εάν υπάρχει ένας πόνος ή ένας στρεσογόνος παράγοντας, οι άνθρωποι έχουν μια σειρά από φυσιολογικές, φυσικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Μπορεί να υπάρχει θυμός, ενοχή και θλίψη. Επειδή αυτά τα συναισθήματα είναι επώδυνα, οι άνθρωποι συχνά τα αποφεύγουν, αλλά η EAET βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα συναισθήματα με ειλικρίνεια και αυτοσυμπόνια», δήλωσε ο Yarns. «Στη θεραπεία, μπορούν να απελευθερώσουν το θυμό, τον πόνο και την ενοχή που κουβαλούσαν και στο τέλος τους μένει η αυτοσυμπόνια».

Οι ερευνητές μελέτησαν 126 βετεράνους ηλικίας 60 έως 90 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν χρόνιο πόνο. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα είχαν λάβει ψυχιατρική διάγνωση, με περίπου το ένα τρίτο να πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι μισοί από τους βετεράνους υποβλήθηκαν σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί υποβλήθηκαν σε EAET. Στο τέλος των συνεδριών και έξι μήνες αργότερα, οι βετεράνοι που έλαβαν EAET είχαν λιγότερο πόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.