Αλτσχάιμερ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις μία νύχτα κακού ύπνου
Ο κακής ποιότητας ύπνος έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ και μία νέα μελέτη υποδεικνύει την πιθανή αιτία που συνδέει τις δύο καταστάσεις.
Μικρή ομάδα νέων υγιών ανδρών που στερήθηκαν μόλις μία νύχτα ύπνου, είχαν υψηλότερα επίπεδα Τ (ταυ) πρωτεΐνης συγκριτικά με μια νύχτα καλού και συνεχούς ύπνου, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Neurology.
«Πρόκειται για ενδιαφέρον εύρημα καθώς η συσσώρευση της πρωτεΐνης Τ παρατηρείται στους εγκεφάλους των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή τις περισσότερες κοινές μορφές άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jonathan Cedernaes, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία.
Οι Σουηδοί ερευνητές δεν εντόπισαν ανάλογη αύξηση στα επίπεδα β-αμυλοειδούς, μίας άλλης πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.
Το κέντρο βάρους της έρευνας σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ έχει αρχίσει να μετατοπίζεται τα τελευταία χρόνια στην πρωτεΐνη Τ, καθώς πιστεύεται ότι αποτελεί σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικής βλάβης σχετιζόμενης με τη νόσο.
Μία άλλη ομάδα ερευνητών ανέφεραν πρόσφατα στην επιθεώρηση Science Translational Medicine ότι μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια ποιες περιοχές του εγκεφάλου θα ατροφήσουν, εντοπίζοντας τα σημεία που έχει συσσωρευτεί πρωτεΐνη Τ.
Η Τ είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στους ενεργούς νευρώνες και υπό φυσιολογικές συνθήκες απομακρύνεται από τον εγκέφαλο γρήγορα, δήλωσε ο Cedernaes. Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ όμως, τα μόρια της Τ «κολλάνε» μεταξύ τους σχηματίζοντας πλάκες που παραμένουν στον εγκέφαλο.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 15 άνδρες με μέση ηλικία τα 22 έτη. Όλοι ανέφεραν ότι κοιμούνται καλά από 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν κάθε άνδρα κατά τη διάρκεια δύο διήμερων κύκλων ύπνου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, κοιμήθηκαν καλά και τις δύο νύχτες, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου κοιμήθηκαν μόνο τη μία νύχτα.
Οι άνδρες σημείωσαν κατά μέσο όρο 17% αύξηση στα επίπεδα Τ πρωτεΐνης στο αίμα τους μετά από μία νύχτα στέρησης ύπνου, συγκριτικά με μία μέση αύξηση 2% μετά από μία νύχτα καλού ύπνου, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Κανένας άλλος δείκτης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ δεν παρουσίασε σημαντική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της β-αμυλοειδούς, σύμφωνα με την έρευνα.
Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία της αύξησης της Τ πρωτεΐνης στο αίμα όσων δεν κοιμήθηκαν, είπε ο Cedernaes.
«Όταν οι νευρώνες είναι πιο ενεργοί, εκκρίνουν περισσότερη Τ», δήλωσε ο Cedernaes. «Μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν παραμένουμε ξύπνιοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους -πολύ περισσότερο από 15-18 ώρες που είναι το σύνηθες- αυξάνονται τα επίπεδα της Τ στον εγκέφαλο, σε σημείο που υπερβαίνει την ικανότητα του εγκεφάλου να την καθαρίσει αποτελεσματικά στο πλαίσιο του φυσιολογικού 24ώρου» πρόσθεσε.
Η αϋπνία μπορεί επίσης να επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα απομακρύνει την πρωτεΐνη Τ από τον εγκέφαλο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μία άλλη πιθανότητα τέλος, είναι η Τ να απελευθερώνεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου όταν αυτά καταστρέφονται. Για παράδειγμα ένας τραυματισμός στο κεφάλι, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα Τ πρωτεΐνης.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Άνοια: 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)
Άσκηση: Η συχνότητα που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ
Ποια προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλεί μόλις μία νύχτα «κακού» ύπνου