Τα συμπτώματα δυσλειτουργίας του είναι πολλές φορές ασαφή, αν όμως παρατηρήσετε ότι κάποιο από τα παρακάτω επιμένει ή έχετε πάνω από ένα, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο και να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς .
Πηγή: thehealthy.com
Photo 1/13
Αλλαγές στον ύπνο: Αν μέχρι πρότινος κοιμόσασταν καλά και τώρα ο ύπνος σας είναι ανήσυχος και με συχνές αφυπνίσεις, ίσως έχετε υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος προκαλεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος. Αν πάλι δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε μετά από ικανοποιητικό αριθμό ωρών ύπνου ή αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε, μπορεί ο θυρεοειδής σας να υπολειτουργεί.
Photo 2/13
Άγχος: Αν αισθάνεστε άγχος και μόνιμη αναστάτωση, ο θυροειδής σας λειτουργεί παραπάνω από το φυσιολογικό προκαλώντας υπερδιέγερση του εγκεφάλου.
Photo 3/13
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Η δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού και η διάρροια του υποθυρεοειδισμού.
Photo 4/13
Αραίωση μαλλιών: Αν παρατηρείτε ότι αραιώνουν τα μαλλιά σας και ειδικά τα φρύδια σας, μην το αμελείτε. Όταν ο θυρεοειδής παράγει λιγότερες ή περισσότερες ορμόνες παρεμβαίνει στον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Αυτό κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο λεπτά.
Photo 5/13
Εφίδρωση: Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα χωρίς σωματική καταπόνηση είναι κοινό σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας του σώματος. Τα άνω του φυσιολογικού επίπεδα ορμονών, δείχνουν ότι ο μεταβολισμός έχει επιταχυνθεί με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε και να ιδρώνετε.
Photo 6/13
Αδικαιολόγητη αύξηση βάρους: Αν παχαίνετε χωρίς να έχετε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, μάλλον έχετε υποθυρεοειδισμό. Η έλλειψη ορμονών επιβραδύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να «καίτε» λιγότερες θερμίδες.
Photo 7/13
Απώλεια βάρους: Από την άλλη, αν βλέπετε ότι χωράτε σε μικρότερο νούμερο ρούχων, χωρίς να κάνετε δίαιτα και άσκηση, μπορεί να έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή, ο οποίος προκαλεί επιτάχυνση του μεταβολισμού.
Photo 8/13
Σύγχυση: Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, ούτε ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά. Οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό αναφέρουν μειωμένη πνευματική οξύτητα, γνωστικά προβλήματα, απώλεια μνήμης και γενικευμένη πνευματική κόπωση. Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης.
Photo 9/13
Υπερβολική ενέργεια: Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής επιταχύνει τις λειτουργίες του σώματος, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αισθάνονται σαν να έχουν καταναλώνει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή έχουν αίσθημα παλμών ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.
Photo 10/13
Υπνηλία: Η κούραση και η έντονη ανάγκη να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό.
Photo 11/13
Προβλήματα περιόδου: Οι ορμόνες του θυρεοειδή βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του έμμηνου κύκλου. Αν η περίοδος είναι «βαριά» (μηνορραγία), διαρκεί περισσότερο ή είναι συχνότερη από το φυσιολογικό, ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Το αντίθετο συμβαίνει στον υπερθυρεοειδισμό.
Photo 12/13
Υπογονιμότητα ή αποβολή: Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν χωρίς να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβάλλουν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζουν τον θυρεοειδή τους. Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών επηρεάζουν την ωορρηξία και προδιαθέτουν για υπογονιμότητα ή αποβολές.
Photo 13/13
Καθυστερημένη ανάπτυξη παιδιού: Τα προβλήματα του θυρεοειδή εκδηλώνονται διαφορετικά στα παιδιά, τα οποία δεν είναι πάντα σε θέση να τα εκφράσουν. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί αναπτύσσεται με σημαντικά πιο αργό ρυθμό από τα συνομήλικά του παιδιά, παραπονιέται για μυϊκούς πόνους ή οι δάσκαλοι αναφέρουν ότι είναι αφηρημένο και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, μπορεί να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων ορμονών που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή του.