Διαβήτης: Οι τροφές & ο τρόπος κατανάλωσης που απομακρύνουν τον κίνδυνο
Το είδος των τροφών που καταναλώνει κάποιος αλλά και η σειρά με την οποία τις καταναλώνει, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα τριών νέων μελετών.
Οι μελέτες που παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, στη Βαλτιμόρη (8-11 Ιουνίου), διαπίστωσαν:
- Η μετάβαση σε μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 60%.
- Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων βιταμινών Β2 και Β6 συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η αύξηση της πρόσληψης Β12 συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
- Η σειρά που τρώτε τις τροφές παίζει ρόλο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έτρωγαν λαχανικά πριν από το κρέας ή το ρύζι, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και θετικές αλλαγές στις ορμόνες της πείνας.
Η Δρ Rekha Kumar, ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο New York - Presbyterian / Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, συνόψισε τα ευρήματα:
«Η έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι ένας πολύ πρακτικός και εύκολος τρόπος για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Το μισό πιάτο σας πρέπει να είναι πράσινο, ακόμη και στο πρωινό, το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ομελέτα με ασπράδια αυγών και σπανάκι».
Όσο για τη σειρά των τροφών, η Kumar είπε ότι τα λαχανικά, οι πούσιες σε φυτικές ίνες τροφές και οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απομακρυνθούν από το στομάχι, γεγονός που επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
«Θεωρητικά, η αλλαγή της σειράς με την οποία καταναλώνετε τις τροφές, θα μπορούσε να επηρεάσει το βάρος και τον έλεγχο της όρεξης», είπε.
Προτεραιότητα στις τροφές φυτικής προέλευσης
Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 2.700 άνθρωποι οι οποίοι είχαν εγγραφεί σε αυτή στην ηλικία των 25 ετών. Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία και τη διατροφή τους για σχεδόν 30 χρόνια.
Όσοι βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους από τις αρχές έως τα μέσα της ενήλικης ζωής, μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά σχεδόν 65%, συγκριτικά με εκείνους, η διατροφή των οποίων επιδεινώθηκε ελαφρώς.
Τι είναι όμως ποιοτική διατροφή; Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικές φυτικής προέλευσης τροφές.
Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Yuni Choi, υποψήφια διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε ότι μια φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης, χαμηλή σε περιεκτικότητα σε επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης και γενικά χαμηλής περιεκτικότητας σε τροφές ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως παίρνουν υψηλή βαθμολογία, σε αντίθεση με το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι.
Η Choi είπε ότι αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
Γενικά, αυτοί που βελτίωσαν περισσότερο τη διατροφή τους, έτρωγαν τέσσερις ή περισσότερες μερίδες λαχανικών καθημερινά, δύο μερίδες φρούτων, 1-1/2 μερίδες ξηρών καρπών ή σπόρων, σχεδόν δύο μερίδες μη επεξεργασμένων δημητριακών, λιγότερο από μία μερίδα επεξεργασμένου κρέατος και περίπου μία μερίδα κόκκινου κρέατος, είπε η Choi.
Η Choi και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η ποικιλία θρεπτικών συστατικών που απαντάται στις τροφές φυτικής προέλευσης συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη.
Η σημασία της βιταμίνης B
Όσοι λάμβαναν την περισσότερη Β2 και Β6 είχαν περίπου 10% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Η Β2 υπάρχει στα αυγά, το άπαχο κρέας, τα πράσινα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Η Β6 βρίσκεται στα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα φρούτα (πλην των εσπεριδοειδών), τις πατάτες και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά.
Αν και η συνολική πρόσληψη βιταμίνης Β12 δεν συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι πιθανότητες αυξήθηκαν κατά 11% όταν οι ερευνητές εξέτασαν αποκλειστικά την πρόσληψη Β12 από τις τροφές. Δεν διαπίστωσαν ανάλογη αύξηση του κινδύνου διαβήτη από την πρόσληψη συμπληρωμάτων Β12. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροφές που περιέχουν Β12 είναι συνήθως ζωικής προέλευσης.
Η σειρά των τροφών
Η τρίτη μελέτη διαπίστωσε ότι η σειρά με την οποία τρώτε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές ζήτησαν από 16 ενήλικες Κινέζους, κυρίως άνδρες, να τρώνε πέντε πειραματικά γεύματα με μια καθορισμένη σειρά. Τα γεύματα περιείχαν λαχανικά, κρέας και ρύζι, ενώ το μέγεθος των μερίδων παρέμεινε ίδιο.
Συνολικά, η μικρότερη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνέβαινε όταν καταναλώνονταν πρώτα τα λαχανικά ή το κρέας. Όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν πρώτα τα λαχανικά, μετά το κρέας και στο τέλος το ρύζι, προκαλούνταν η μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και ο οργανισμός αντιδρούσε καλύτερα στις ορμόνες της όρεξης.
«Ο τρόπος που τρώμε και παρουσιάζουμε τις τροφές στο στόμα μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Christiani Henry, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Κλινικής Διατροφής στο Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης.
Ο Henry είπε ότι οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών επιβραδύνουν τον χρόνο πέψης των τροφών, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει και την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.
Η κατανάλωση των λαχανικών στην αρχή του γεύματος είναι «ένας απλός και πρακτικός τρόπος για να μειωθεί η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα όταν τρώτε ρύζι», είπε.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης τύπου 2 στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού
Διαβήτης τύπου 2: Τι περιλαμβάνει το πρωινό που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου
Διαβήτης τύπου 2 πριν τα 40: Οι επιπλοκές για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία