Πρώτα μπύρα και μετά κρασί για να αποφύγετε τη μέθη: Τι ισχύει;
Όσοι καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ υποστηρίζουν ότι αν κάποιος πιει πρώτα μπύρα και μετά κρασί, θα αποφύγει το μεθύσι και τις επιπτώσεις του.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Εάν πιείτε πολύ, την επόμενη μέρα θα υποφέρετε ανεξάρτητα από τη σειρά κατανάλωσης των ποτών, σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Witten / Herdecke στη Γερμανία και Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Χρησιμοποιήσαμε λευκό κρασί και μπύρα lager (μπίρα χαμηλής ζύμωσης) και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει καμία βάση η θεωρία ότι η κατανάλωση μπίρας πριν από το κρασί απομακρύνει τον κίνδυνο hangover» δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μεέτης Joran Kochling από το πανεπιστήμιο Witten / Herdecke.
«Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών είναι πιθανό να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να προβλέψετε πόσο “χάλια” θα αισθάνεστε την επόμενη μέρα, είναι το πόσο μεθυσμένοι αισθάνεστε και αν έχετε ναυτία», προσθέτει ο Kochling.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν 90 εθελοντές, ηλικίας 19 ως 40 ετών, σε τρεις ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας ήπιαν περίπου δυόμιση ποτήρια μπύρα και στη συνέχεια τέσσερα μεγάλα ποτήρια κρασί. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας ήπιαν τα ίδια ποτά αλλά αντίστροφα, πρώτα το κρασί και μετά την μπύρα. Τα μέλη της τρίτης ομάδας (ομάδα ελέγχου) ήπιαν μόνο μπύρα ή μόνο κρασί.
Οι συμμετέχοντες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ενώ έπιναν. Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν το επίπεδο μέθης σε κλίμακα από 0 έως 10. Όλοι παρέμειναν υπό ιατρική επίβλεψη κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Μετά από συνεντεύξεις την επόμενη μέρα, κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε με βάση παράγοντες όπως η δίψα, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η ναυτία, ο πόνος στο στομάχι, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η απώλεια της όρεξης.
Παρόλο που οι γυναίκες τείνουν να έχουν ελαφρώς χειρότερα συμπτώματα από τους άνδρες, καμία από τις ομάδες δεν είχε σημαντικές διαφορές στη βαθμολογία, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Οι εξετάσεις αίματος και ούρων και παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και η συχνότητα μέθης, δεν συνέβαλαν στην πρόβλεψη της έντασης του πονοκεφάλου και των άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο, ο εμετός και η αντίληψη της μέθης συνδέθηκαν με πιο σοβαρό hangover, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
6 μύθοι και αλήθειες για το hangover
Αλκοόλ: Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Αλκοόλ: Πώς πρέπει να καταναλώνεται σε βάθος χρόνου για μην κινδυνεύσει η καρδιά