Η 10λεπτη άσκηση που υπόσχεται να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ανανεώθηκε:
Πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε.
Οι καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να μας απομακρύνουν εύκολα από την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης. Παρόλα αυτά, ο τομέας της αποκαλούμενης «θετικής ψυχολογίας» έχει γίνει πλέον 20 χρονών και έχει να προσφέρει αμέτρητες τεχνικές για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Πώς όμως θα βρούμε χρόνο για να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;
Η Sandi Mann, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, προτείνει μια λύση στο εν λόγω πρόβλημα. Ως κλινική ψυχολόγος, έχει κάποιες προτάσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε έξι βήματα ή καλύτερα να απαντήσουμε στις παρακάτω έξι ερωτήσεις:
1. Ποιες εμπειρίες σας πρόσφεραν ευχαρίστηση;
2. Τι είδους σχόλια πήρατε;
3. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι στιγμές καθαρής τύχης που είχατε;
4. Ποια ήταν τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά και αν ήταν;
5. Τι σας έκανε να νιώθετε ευγνωμοσύνη;
6. Πώς εκδηλώνετε την καλοσύνη σας στους γύρω σας;
Μεγάλο μέρος του προγράμματος αυτού βασίζεται σε πολλές επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το να βρίσκουμε λίγο χρόνο για να επανεξετάζουμε την ημέρα μας, είναι μία μέθοδος που μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην ευτυχία. Όταν αισθανόμαστε αρνητικά συναισθήματα, είναι εύκολο να ξεχνάμε όλα όσα πηγαίνουν καλά στη ζωή μας. Για αυτό, είναι σημαντικό να είναι κρατάμε ημερολόγιο, όπου θα καταγράφουμε τα θετικά γεγονότα.
Η Mann αναφέρει ότι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά, καθώς διαβάζοντας τις παλαιότερες καταχωρίσεις μας, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και την τελευταία ερώτηση, που σχετίζεται με τις καλές πράξεις που κάνουμε. Σύμφωνα με έρευνες, οι ανιδιοτελείς πράξεις δεν κάνουν χαρούμενους μόνο τους αποδέκτες τους, αλλά και εμάς τους ίδιους, καθώς τονώνουν τη διάθεσή μας. Ξοδεύοντας χρήματα για έναν ξένο, για παράδειγμα, μπορούμε να αντλήσουμε την ίδια χαρά που θα παίρναμε ξοδεύοντας το ίδιο ποσό για να αγοράσουμε κάτι για τον εαυτό μας…
Για αυτό, σύμφωνα πάντα με την Mann, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τέτοιες πράξεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και παράλληλα μας ενθαρρύνουν να αναζητάμε παρόμοιες ευκαιρίες διαρκώς.
Σίγουρα, μία 10λεπτη ανασκόπηση της ημέρας μας δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά οποιοδήποτε υποπτεύεται ότι πάσχει από κατάθλιψη πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Αλλά για αυτούς που μπορεί να αισθάνομαι «πεσμένοι» ψυχολογικά και πιεσμένοι, χωρίς κλινικά συμπτώματα, αυτή η μέθοδος μπορεί να τους βοηθήσει να επανέλθουν.
Πηγή: bbc.com
Διαβάστε επίσης:
Οι επιστήμονες βρήκαν τα δύο πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής μας