Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα αυτής της ασθένειας. όμως δεν είναι το μόνο.
Δυστυχώς ο διαβήτης μπορεί να διαταράξει και άλλες λειτουργίες στο σώμα μας. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας και να διαχειριζόμαστε πολύ καλά ό,τι προκύπτει.
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε δέκα συνήθεις επιπλοκές του διαβήτη στον οργανισμό.
Πηγή: prevention.com
Δείτε κι αυτό:
Διαβήτης τύπου 2: Πέντε βήματα αποφυγής σοβαρών επιπλοκών για την υγεία
Ρύθμιση σακχάρου: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε
Καρκίνος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο διαβήτης – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Photo 1/10
Υψηλή αρτηριακή πίεση: Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Κατά συνέπεια, η καλή χοληστερόλη (HDL) μειώνεται και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλει επίσης στο να σκληραίνουν και να στενεύουν οι αρτηρίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Περίπου το 70% των ανθρώπων με διαβήτη (τύπου 1 και 2) έχουν και υπέρταση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη.
Photo 2/10
Επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου: Ομάδα νευρολόγων και ψυχιάτρων του Χάρβαρντ εξέτασαν άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, παρακολουθώντας τη ροή αίματος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους και υποβάλλοντάς τους σε τεστ γνωστικών επιδόσεων. Μετά από δύο χρόνια, οι γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων παρουσίασαν σημάδια πτώσης, συγκεκριμένα στην εκτελεστική τους λειτουργία, την ικανότητα να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να θυμούνται, να δίνουν προτεραιότητα και να εστιάζουν. «Φαίνεται ότι τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν κάποιες ανωμαλίες στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πνευματική λειτουργία να αποδυναμώνεται» εξηγεί η ενδοκρινολόγος Δρ Ελένα Ρόντμπαρντ.
Photo 3/10
Πρόβλημα στα ούλα: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περιοδοντικές παθήσεις όπως λοίμωξη των ούλων και των οστών που μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρά προβλήματα μάσησης και απώλεια δοντιών. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξημένο σάκχαρο του αίματος που τροποποιεί το κολλαγόνο σε όλους τους ιστούς» αναφέρει η Ρόντμπαρντ. Για να αποτρέψετε τα προβλήματα αυτά, να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα και νήμα καθημερινά και να συνδυάζετε το βούρτσισμα των δοντιών με με τη χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού στοματικού διαλύματος.
Photo 4/10
Στυτική δυσλειτουργία: Έως και το 75% των ανδρών με διαβήτη θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει ψυχολογικό υπόβαθρο ή να είναι αποτέλεσμα μειωμένης τεστοστερόνης» αναφέρει ο Δρ Οσάμα Χάμντι από το Κέντρο Τζόσλιν για τον Διαβήτη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι συχνή στους διαβητικούς, ειδικά αν είναι παχύσαρκοι.
Photo 5/10
Προβλήματα ακοής: Η απώλεια ακοής είναι δύο φορές πιο συχνή στα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που χρηματοδοήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ακόμη και τα άτομα με προδιαβήτη, που έχουν δηλαδή αυξημένο σάκχαρο αλλά όχι σε επίπεδα που να δικαιολογούν τη διάγνωση για διαβήτη, παρουσιάζουν 30% συχνότερα απώλεια ακοής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Photo 6/10
Λοιμώξεις: Τα άτομα με διαβήτη έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κάθε τύπου δερματικού προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών λοιμώξεων, των μυκητιάσεων όπως και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Photo 7/10
Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό επηρεάζει περίπου το 50% των διαβητικών. Το πιο εμφανές σημάδι της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι το δυνατό ροχαλητό.
Photo 8/10
Προβλήματα όρασης: Περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη έχουν κάποιο βαθμό αμφιβληστροειδοπάθειας ή ευαισθησία στο φως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού, μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει ήδη 7 χρόνια πριν τη διάγνωση του διαβήτη.
Photo 9/10
Νεφρική ανεπάρκεια: Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή γλυκόζη του αίματος πυκνώνει και λερώνει τα νεφρώνια, μικροσκοπικές δομές μέσα στα νεφρά που φιλτράρουν το αίμα. Περίπου σε ποσοστό 7% των περιπτώσεων υπάρχει διαρροή πρωτεϊνών στα ούρα, ένα πρώιμο σημάδι των προβλημάτων στα νεφρά που προκύπτει από τον διαβήτη.
Photo 10/10
Νευροπάθεια: Περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νευροπάθεια, μία από τις πιο κοινές επιπλοκές του διαβήτη. Στην αρχή μπορεί να μην εμφανίζονται κάποια συμπτώματα, ίσως κάποιο τσούξιμο ή μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια. Αργότερα όμως η νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο, αδυναμία και πεπτικά προβλήματα, καθώς χτυπά τα νεύρα που ελέγχουν το γαστρεντερικό σύστημα.