ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη άνοιας: 7 μέτρα που μπορείτε να πάρετε σήμερα κιόλας

Με σκοπό την πρόληψη της καρδιοπάθειας, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) έχει καταρτίσει μια εξαιρετικά χρήσιμη λίστα με τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες που βλάπτουν την καρδιά και οδηγούν σε επιπλοκές όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Πρόληψη άνοιας: 7 μέτρα που μπορείτε να πάρετε σήμερα κιόλας

Φαίνεται όμως ότι οι ίδιοι ακριβώς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς παίζουν ρόλο και στην υγεία του εγκεφάλου και οι συστάσεις της AHA για την πρόληψη της καρδιοπάθειας βρίσκουν εφαρμογή και στην πρόληψη της άνοιας.

Στο πλαίσιο μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA, ερευνητές από τη Γαλλία, με επικεφαλής της Σεσίλια Σαμιέρι, επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, εξέτασαν κατά πόσο οι 7 «κανόνες» προστασίας της καρδιάς (Life's Simple 7) επηρεάζουν και τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Life's Simple 7 και άνοια

Οι «κανόνες» της AHA περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (κάτω από 120/80 mm Hg)
  2. έλεγχος του σακχάρου (σάκχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dl)
  3. έλεγχος της χοληστερόλης (ολική χοληστερόλη κάτω από 200 mg/dl)
  4. καλή φυσική κατάσταση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα)
  5. σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρι χωρίς την πέτσα τους και μικρές μόνο ποσότητες από κόκκινο κρέας, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη)
  6. αποχή από το κάπνισμα
  7. φυσιολογικό σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος που δεν υπερβαίνει το 25)

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 6.626 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 8,5 ετών, κοιτάζοντας πόσους από αυτούς τους κανόνες τηρούσαν και αν παρουσίαζαν ενδείξεις για άνοια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νευρολογικών εξετάσεων και τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, η τήρηση καθενός από τους παραπάνω κανόνες συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου άνοιας κατά 10%, συγκριτικά με την «παραβίαση» όλων των κανόνων. Με λίγα λόγια, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο και τους επτά παράγοντες κινδύνου είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους παρουσίαζαν και τους επτά!

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει να αναζητήσουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, οι περισσότερες όμως εστίαζαν σε μεμονωμένους παράγοντες –για παράδειγμα μόνο στην αρτηριακή πίεση ή στο σωματικό βάρος. Η νέα μελέτη, τονίζει η Σαμιέρι, «εξέτασε πολλούς παράγοντες συνδυαστικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος άνοιας μειώνεται όλο και περισσότερο για κάθε παράγοντα που καταφέρνουμε να ελέγξουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του κινδύνου άνοιας ήταν αξιοσημείωτη και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 65 ετών) που τηρούσαν τις συστάσεις της AHA. Σύμφωνα με τη Σαμιέρι, το εύρημα αυτό συνεπάγεται ότι «ποτέ δεν είναι αργά» για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επίσης, πιο προστατευμένοι από την άνοια ήταν ακόμη και όσοι τηρούσαν μόνο έναν ή δύο από τους κανόνες. «Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό» αναφέρει η Σαμιέρι. «Ακόμη κι αν κάποιος δεν μπορεί να τηρήσει και τους επτά, τότε απλώς ας προσπαθήσει για το καλύτερο» υπογραμμίζει η ειδικός.

Πηγή: TIME

Δείτε κι αυτό:

Συστολική πίεση: Η τιμή-στόχος για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Τρεις παθήσεις των ματιών που «προβλέπουν» το Αλτσχάιμερ

Ζάχαρη: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας