Έλλειψη B12: Τα 10 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος και των κυττάρων του αίματος.
Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμμετέχει στην παραγωγή γενετικού υλικού DNA και RNA, ενισχύει τη γονιμότητα, βοηθά στην πρόληψη του Alzheimer, συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεϊνών, τον μεταβολισμό λιπών και υδατανθράκων και βοηθάει στην καλύτερη πέψη της τροφής.
Ενισχύει επίσης την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας, μετριάζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι συνηθισμένη σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική και vegan διατροφή, δηλαδή δεν τρώνε τροφές ζωικής προέλευσης που είναι πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Μια άλλη συχνή αιτία ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12, είναι η κακοήθης αναιμία ή αλλιώς αναιμία του Biermer (Μπίρμερ).
Πρόκειται για χρόνια νόσο που εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά αν δεν αντιμετωπιστεί. Στο παρελθόν μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, ωστόσο σήμερα η θεραπεία αναπλήρωσης με επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 διορθώνει πλήρως την ανεπάρκεια και επιτρέπει μια ομαλή ζωή.
Η κακοήθης αναιμία οφείλεται σε έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα (ΙF), λόγω ατροφίας του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος ή αυτοάνοσης καταστροφής των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου. Κατά την ασθένεια αυτή κυκλοφορούν στο αίμα μεγάλα, ανώριμα, εμπύρηνα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται μεγαλοβλάστες και αποτελούν πρόδρομες μορφές των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που όμως δεν λειτουργούν σαν ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα συμπτώματα
- Κίτρινη χροιά επιδερμίδας
- Πληγές και πόνος στη γλώσσα (γλωσσίτιδα)
- Στοματικά έλκη
- Αίσθημα τσιμπήματος ή τσουξίματος (παραισθησία, μια προσωρινή μεταβολή στην αίσθηση που δεν συνοδεύεται από κάποια μακροχρόνια βλάβη ή αλλαγές και πολλοί άνθρωποι βιώνουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους).
- Αλλαγές στον τρόπο που περπατάτε και κινείστε στο χώρο
- Διαταραχές της όρασης
- Ευερεθιστότητα
- Αλλαγές στον τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς
- Μείωση των νοητικών σας ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η κατανόηση και η κρίση (άνοια)
Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, αλλά δεν έχουν αναπτύξει αναιμία.
Η διάγνωση της ανεπάρκειας Β12 γίνεται με εξέταση αίματος. Η αντιμετώπιση της έλλειψης είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.
Για να αποτρέψετε τον κίνδυνο είναι σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12.
Σίδηρο περιέχει το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καλαμπόκι και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα βερίκοκα.
Το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα πουλερικά, το χοιρινό κρέας, τα οστρακοειδή και τα πράσινα λαχανικά, όπως τα μπιζέλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο.
Τροφές πλούσιες σε Β12 τέλος, είναι τα κόκκινα κρέατα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Βιταμίνη Β12: Οκτώ τροφές για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας