ΥΓΕΙΑ

Αγγειακή άνοια: Βασικά συμπτώματα & οδηγίες πρόληψης

Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη σε συχνότητα άνοια και προκαλείται από ανεπαρκή παροχή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου, οδηγώντας σταδιακά στη νέκρωσή τους.

Αγγειακή άνοια: Βασικά συμπτώματα & οδηγίες πρόληψης

Είναι αποτέλεσμα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μεγάλων ή μικρών, μεμονωμένων ή πολλαπλών.

Η εκδήλωση της αγγειακής άνοιας μπορεί να είναι απότομη (έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και τα συμπτώματα να επιδεινώνονται κλιμακωτά έπειτα από κάθε νέο επεισόδιο.

Στα πλέον προχωρημένα στάδια, οι ασθενείς δεν μπορούν να εκτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ατομική υγιεινή, το ντύσιμο, το μαγείρεμα και τα ψώνια ή πιο σύνθετες εργασίες, όπως η χρήση του τηλεφώνου, οι τραπεζικές συναλλαγές ή η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση των κινητικών τους προβλημάτων.

Η διάγνωση της αγγειακής άνοιας τίθεται με την απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, όπου απεικονίζονται οι αγγειακές βλάβες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ιστορικού ΑΕΕ ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων και αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, καθιστική ζωή).

dementia

Τα βασικά συμπτώματα αγγειακής άνοιας που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

- Σύγχυση

- Δυσκολία στο περπάτημα

- Ακράτεια

Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να παρουσιάζουν μεταβολές της διάθεσης και βραδύτητα σκέψης.

Η αγγειακή άνοια αποτελεί νευροεκφυλιστική νόσο και τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να υποστούν αλλοίωση της προσωπικότητάς τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί αργά ή απότομα και να διαρκέσει λίγους μήνες ή χρόνια. Η εξέλιξη εξαρτάται από το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται.

Η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας. Σε σημαντικό ποσοστό ασθενών η αγγειακή άνοια μπορεί να συνυπάρχει με τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Η πρόληψη της αγγειακής άνοιας είναι δυνατή γιατί οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου παίζουν μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την αγγειακή άνοια ή οποιοσδήποτε τρόπος αντιστροφής των βλαβών του εγκεφάλου.

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με την υγιεινή διατροφή, την απώλεια βάρους, την αποχή από το αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Μειώστε τον κίνδυνο πίνοντας νερό βρύσης!

Αγγειακή άνοια: Ένα έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο μέχρι και 35 χρόνια μετά

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ