Δυσανεξία στη γλουτένη: Ο ρόλος των λοιμώξεων στην παιδική ηλικία
Ανανεώθηκε:
Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια ασθένεια του πεπτικού συστήματος που καταστρέφει το λεπτό έντερο και παρεμβαίνει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.
Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού.
Η γλουτένη βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα, μπορεί όμως να υπάρχει και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως φάρμακα, βιταμίνες και καλλυντικά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά κοιλιοκάκης.
Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι στην εμφάνιση κοιλιοκάκης είναι πιθανό να παίζουν ρόλο οι παιδικές λοιμώξεις.
Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λοιμώξεις στην παιδική ηλικία αποτελούν πιθανή αιτία κοιλιοκάκης σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση.
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε μια προοπτική ομάδα, μελέτησε δηλαδή επί έξι χρόνια μια ομάδα βρεφών που ήταν γνωστό ότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν κοιλιοκάκη.
Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, ο σκοπός της μελέτης ήταν να «διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των πρώιμων κλινικών συμβάντων (συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων) και της ανάπτυξης κοιλιοκάκης σε μια προοπτική ομάδα βρεφών με γενετική προδιάθεση».
Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 373 νεογέννητα με τουλάχιστον έναν συγγενή με κοιλιοκάκη. Τα βρέφη υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος κάθε 4 εβδομάδες για τους πρώτους 6 μήνες και κατόπιν κάθε 3 μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του ενός έτους. Στην ηλικία 1-3 κάθε 6 μήνες και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο μέχρι την ηλικία 6.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 6% των παιδιών διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη στην ηλικία των 3 ετών, 13,5% στην ηλικία των 5 ετών και 14% κατά την ηλικία 6.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γαστρεντερίτιδα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής των απιδιών διπλασίαζαν τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Renata Auricchio «Είναι πιθανό η πρώιμη λοίμωξη να διεγείρει ένα γενετικά προδιατεθειμένο ανοσοποιητικό προφίλ, το οποίο συμβάλλει στη μετάβαση από την ανοχή στη δυσανεξία στη γλουτένη».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.
Διαβάστε επίσης:
Ευαισθησία στη γλουτένη: Διατροφική τάση ή ιατρικό πρόβλημα;