ΥΓΕΙΑ

Κοιλιοκάκη και απώλεια μαλλιών: Τι ξέρουμε για την παράδοξη σύνδεση

Σινάνη Αικατερίνη

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση που αφορά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των τροφίμων.

Κοιλιοκάκη και απώλεια μαλλιών: Τι ξέρουμε για την παράδοξη σύνδεση

Ο οργανισμός αντιδρά στη γλουτένη -μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στα δημητριακά, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη- καταστρέφοντας ουσιαστικά το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου.

Συνέπεια των αλλοιώσεων στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου είναι η ατροφία των εντερικών λαχνών, αλλά και η αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά, με διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, κάνει όμως πιο συχνά την εμφάνισή της σε παιδιά από 9 μηνών έως τριών ετών και σε ενήλικες από 30 έως 40 ετών.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κοιλιοκάκη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι επίσης αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους με κληρονομική προδιάθεση, ειδικά όσους έχουν και άλλα αυτοάνοσα όπως λεύκη, hashimoto, νόσο Addison, ατοπική δερματίτιδα.

Στη γυροειδή αλωπεκία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας και εμφανίζεται ένα είδος τριχόπτωσης.

Επηρεάζει με την ίδια συχνότητα και τα δύο φύλα, παρόλα αυτά είναι συνηθέστερη σε παιδιά.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Texas A&M διερεύνησαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κοιλιοκάκης και του επιπολασμού της γυροειδούς αλωπεκίας.

Η ανάλυση περιελάμβανε 495.211 άτομα με κοιλιοκάκη και 495.112 άτομα χωρίς κοιλιοκάκη που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με κοιλιοκάκη είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γυροειδή αλωπεκία.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε μια σημαντική συσχέτιση στον επιπολασμό της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη. Το μεγάλο μέγεθος του δείγματος που αξιοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη, τεκμηριώνει μια συσχέτιση που είχε προταθεί στο παρελθόν αλλά δεν ήταν καλά τεκμηριωμένη. Ο επιτακτικός βαθμός συσχέτισης που βρέθηκε, ακόμη και με τα πιθανά σφάλματα που ενυπάρχουν σε μεγάλες, αυτόματα καταρτισμένες βάσεις δεδομένων, επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποψία συσχέτισης μεταξύ της κοιλιοκάκης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology.