ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε το φούσκωμα δείχνει υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται, όταν βακτήρια που συνήθως αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του εντέρου, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο λεπτό έντερο.

Πότε το φούσκωμα δείχνει υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο
Bigstock

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα δυσάρεστα και μερικές φορές σοβαρά πεπτικά συμπτώματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις βασικές αιτίες της υπερανάπτυξης βακτηρίων στο λεπτό έντερο (SIBO), τα συμπτώματά της, τα διατροφικά ερεθίσματα, τις θεραπευτικές επιλογές και τις πιθανές συνέπειες αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ποια είναι η βασική αιτία της υπερανάπτυξης βακτηρίων στο λεπτό έντερο (SIBO)

Η βασική αιτία της SIBO είναι μια μη φυσιολογική αύξηση του αριθμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Κανονικά, το λεπτό έντερο περιέχει λιγότερα βακτήρια από το παχύ. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία, οδηγώντας σε υπερανάπτυξη βακτηρίων.

  • Υποκείμενες παθήσεις: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης και η νόσος του Crohn μπορούν να επιβραδύνουν την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, παρέχοντας ευκαιρία και έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια.
  • Δομικές ανωμαλίες: Ανωμαλίες όπως στενώματα, εκκολπώματα ή συμφύσεις μπορεί να παγιδεύουν την τροφή στο λεπτό έντερο, επιτρέποντας στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται.
  • Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να αποτύχει να ρυθμίσει την ανάπτυξη βακτηρίων στα έντερα.
ponos-koilia-fouskoma

Ποια είναι τα συμπτώματα της SIBO

Τα συμπτώματα της SIBO μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ενόχληση έως σοβαρά πεπτικά προβλήματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.

  • Πεπτικά συμπτώματα: Φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και υπερβολικά αέρια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.
  • Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών: Επειδή η SIBO επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες βιταμινών, ιδιαίτερα Β12 και σιδήρου, οδηγώντας σε κόπωση και αναιμία.
  • Απώλεια βάρους: Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
  • Άλλα συμπτώματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, τροφικές δυσανεξίες ή αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού.
Jacket-Potato-Beans-patata-fasolia

Ποιες τροφές “ενεργοποιούν” ή επιδεινώνουν τη SIBO

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της SIBO, κυρίως εκείνα που προκαλούνται από βακτήρια.

1. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAP) είναι διαβόητα για την πρόκληση συμπτωμάτων SIBO. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα: Μήλα, αχλάδια και κεράσια
  • Λαχανικά: Σκόρδο, κρεμμύδια και φασόλια
  • Γαλακτοκομικά: Γάλα και μαλακά τυριά
  • Σιτηρά: Σιτάρι και σίκαλη

2. Ζαχαρούχα τρόφιμα

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να τροφοδοτήσουν τα βακτήρια, επιδεινώνοντας την υπερανάπτυξή τους στο λεπτό έντερο.

Ποια είναι η θεραπεία για την υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο

Η θεραπεία της SIBO περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διατροφικών αλλαγών, αντιβιοτικών και -μερικές φορές- προβιοτικών για την αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο.

  • Αντιβιοτικά: Η κύρια θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά αντιβιοτικών όπως η ριφαξιμίνη, η οποία είναι αποτελεσματική στηn μείωση της βακτηριακής υπερανάπτυξης.
  • Διατροφική διαχείριση: Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μειώνοντας την “καύσιμη ύλη” που χρειάζονται τα βακτήρια. Αυτή η δίαιτα χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με αντιβιοτικά.
  • Προβιοτικά: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβιοτικά μπορεί να συνιστώνται για την αποκατάσταση των επιπέδων των υγιών βακτηρίων στο έντερο.
  • Συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών: Εάν υπάρχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να συνταγογραφηθούν συμπληρώματα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ελλείψεων.
elkos

Τι συμβαίνει εάν η SIBO αφεθεί χωρίς θεραπεία

Εάν η SIBO αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Χρόνιος υποσιτισμός: Η παρατεταμένη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο υποσιτισμό, απώλεια βάρους και ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
  • Προβλήματα υγείας των οστών: Η έλλειψη απορρόφησης ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα οστά.
  • Σοβαρή κόπωση: Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε βιταμίνη Β12 και σίδηρο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή κόπωση και αναιμία.
  • Αυξημένος κίνδυνος εντερικής βλάβης: Η παρατεταμένη φλεγμονή στο λεπτό έντερο λόγω υπερανάπτυξης βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο άλλων γαστρεντερικών καταστάσεων.

Συμπέρασμα

Κατανοώντας τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες της υπερανάπτυξης βακτηρίων στο λεπτό έντερο, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη των επιπλοκών της.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε SIBO, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για υπεύθυνη διάγνωση και θεραπεία.

Πηγές: mayoclinic.org, clevelandclinic.org, hopkinsmedicine.org, nyp.org, henryford.com