Στοματική υγιεινή: Τι δείχνει για τον κίνδυνο άνοιας
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι πάσχοντες από ουλίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη στενώσεων στις αρτηρίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Άλλες έχουν διαπιστώσει πως οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, την πιο συχνή μορφή άνοιας, διαθέτουν στον εγκέφαλό τους περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα απ’ ό,τι οι υγιείς άνθρωποι.
Πιστεύεται ότι τα βακτήρια της ουλίτιδας μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό, ενώ όταν φτάνουν στον εγκέφαλο τού προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις.
Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά.
Παρακολουθώντας επί 18 χρόνια 5.468 εθελοντές ηλικίας άνω των 52 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από μία φορά την ημέρα, διέτρεχαν έως 65% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους τα βούρτσιζαν τρεις φορές την ημέρα.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η στοματική υγιεινή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το αν θα αναπτύξει ένας άνθρωπος άνοια ή όχι, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όταν άρχισε η μελέτη κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ενδείξεις άνοιας. Έως την ολοκλήρωσή της, όμως, οι 1.145 την είχαν εκδηλώσει.
Από τις 78 γυναίκες οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους αλλά μέρα παρά μέρα ή και σπανιότερα ακόμα, οι 21 είχαν άνοια το 2010 – μία αναλογία 1 γυναίκα ανά 3,7.
Αντιθέτως, απ’ όσες βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους δύο ή τρεις φορές, η αναλογία της άνοιας ήταν 1 γυναίκα ανά 4,5.
Η διαφορά στις δύο αναλογίες σημαίνει πως οι οι εθελόντριες με κακή στοματική υγιεινή είχαν κατά 65% περισσότερες πιθανότητες άνοιας.
Οι διαφορές ήταν λιγότερο εντυπωσιακές στους άνδρες, με τον ένα στους έξι απ’ όσους δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους να εκδηλώνουν άνοια και γενικά να έχουν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες άνοιας.
Διαβάστε επίσης:
Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη φροντίδα των δοντιών σας;
Πώς συνδέεται το βούρτσισμα των δοντιών με τον καρκίνο του εντέρου