ΥΓΕΙΑ

Μήπως η δουλειά σας επιβαρύνει την καρδιά σας; Απαντήστε σε μία ερώτηση και θα το μάθετε!

Ο σύγχρονος εργαζόμενος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διαρκή πρόκληση: Πασχίζει να βρει ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική του ζωή, καθώς η πρώτη συχνά τον «ακολουθεί» στο σπίτι ακόμη κι αφού φύγει από τον χώρο εργασίας του.

Μήπως η δουλειά σας επιβαρύνει την καρδιά σας; Απαντήστε σε μία ερώτηση και θα το μάθετε!

Αυτή η αδυναμία «αποσύνδεσης» κοστίζει στην υγεία, δείχνει μια νέα μελέτη, αφού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Εσείς αφήνετε τη δουλειά πίσω σας όταν γυρίζετε στο σπίτι; Εάν όχι, ίσως πρέπει να αλλάξετε τακτική...

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από ένα δείγμα 550 εργαζομένων να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό τους η οποία κατέγραφε τους παλμούς της καρδιάς τους. Όταν μια εργασιακή υποχρέωση διέκοπτε την ηρεμία των συμμετεχόντων ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους, παρατηρήθηκε απότομη κορύφωση στα επίπεδα στρες και στους παλμούς της καρδιάς τους.

bigstock 141824678

Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Πλανς, ένας εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Science, ο αντίκτυπος της δουλειάς στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. «Όλοι ξέραμε ότι είναι κακό να δουλεύεις συνέχεια, όμως τώρα μπορούμε να καταγράψουμε πότε συμβαίνει αυτό και πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προκαλεί».

Ο Γκόρντον Χάντερσον, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη μελέτη, συμπληρώνει με τη σειρά του πως το στρες που προκαλεί η δουλειά από το σπίτι είναι απότοκο της εξέλιξης της τεχνολογίας, αφού μας επιτρέπει –ή και αναγκάζει, σε πολλές περιπτώσεις– να παραμένουμε μονίμως συνδεδεμένοι με τη δουλειά μας μέσω κινητού, λάπτοπ και τάμπλετ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπέδειξαν ότι τα επίπεδα στρες των εργαζομένων παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλά κυρίως τις ώρες που ακολουθούσαν τη λήξη της βάρδιάς τους (μέχρι τις 8.30 το βράδυ), αν και για ορισμένους η αρνητική επίδραση παρατηρήθηκε ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα ή τη 1 η ώρα τη νύχτα.

Δείτε κι αυτό:

Τηλεεργασία: Στρες και αϋπνία οι αρνητικές επιπτώσεις της, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Εργασιακό στρες: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται