Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ανανεώθηκε:
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ανίατη πάθηση, που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και προκαλεί -μεταξύ άλλων- δυσκολία στο περπάτημα και μυϊκούς σπασμούς, θολή όραση, πόνο στα μάτια, ακράτεια και κατάθλιψη.
Στους περισσότερους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να κάνουν και μήνες να εμφανιστούν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του άγχους και των εξάρσεων της νόσου.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν το μοτίβο των συμπτωμάτων σε περισσότερους από 700 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Διαπίστωσαν ότι όσοι βίωσαν στρεσογόνα γεγονότα –όπως η φτώχεια, η κακοποίηση και το διαζύγιο– είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν συχνές και σοβαρές εξάρσεις.
Αυτό σήμαινε επίσης ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μόνιμα ανάπηροι λόγω της νόσου.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η πανδημία του Covid οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εξάρσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, την ανίατη ασθένεια που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει την έξαρση των συμπτωμάτων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το 85% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Η υποστήριξη από δομές ψυχικής υγείας ή η φαρμακευτική αγωγή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου του άγχους και στη βελτίωση της ευημερίας», λέει η Δρ. Tiffany Braley, ειδική στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και συν-συγγραφέας του μελέτη.
Παραμένει ωστόσο ασαφές γιατί το άγχος συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.
«Αυτή η μελέτη δεν διερευνά τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το άγχος οδηγεί σε υποτροπές της σκλήρυνσης κατά πλάκας», λέει η Δρ. Catherine Godbold, από το ίδρυμα MS Society.
«Είναι πιθανό το ίδιο το άγχος να μην είναι η πραγματική αιτία, αλλά να οδηγεί σε άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή ο κακός ύπνος, που αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπών» πρόσθεσε.
Το επόμενο βήμα της μελέτης θα είναι η διερεύνηση του αντίκτυπου που έχουν αυτοί οι άλλοι παράγοντες στις εξάρσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Brain And Behavior.