ΥΓΕΙΑ

Γρίπη του σαββατοκύριακου: Τι είναι, τι υποκρύπτει, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Σινάνη Αικατερίνη

Η «γρίπη του σαββατοκύριακου» αναφέρεται σε εργαζόμενους που δηλώνουν συχνά άρρωστοι την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί και σημάδι σοβαρής κατάστασης.

Γρίπη του σαββατοκύριακου: Τι είναι, τι υποκρύπτει, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να δηλώνουν ασθένεια τις Παρασκευές ή τις Δευτέρες, μπορεί να έχουν τη λεγόμενη «γρίπη του σαββατοκύριακου».

Οι γιατροί ωστόσο προειδοποιούν ότι μπορεί να πρόκειται για σημάδι εργασιακής εξουθένωσης, άγχους και δυσαρέσκειας στην εργασία.

Ο όρος «γρίπη του σαββατοκύριακου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους εργαζόμενους που παίρνουν συχνά αναρρωτική άδεια στην αρχή ή στο τέλος της εβδομάδας.

Η Δρ. Claire Merrifield, υποστηρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν οφείλεται πάντα σε απλή τεμπελιά ή φόβο για την εργάσιμη εβδομάδα.

«Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος, εξουθένωση ή εργασιακό στρες, συχνά δυσκολεύονται να έρθουν αντιμέτωποι με την εργασία τους το πρωί της Δευτέρας. Μέχρι να έρθει η Παρασκευή, μπορεί να είναι τόσο εξαντλημένοι ψυχικά που απλά χρειάζονται ένα διάλειμμα».

Γιατί, λοιπόν, τόσοι πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πλέον αυτές τις ημέρες; Σύμφωνα με την Claire Merrifield, εκτός από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, αυτή η τάση θα μπορούσε να συνδέεται με ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ή με το να μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά σας.

Η ίδια εξηγεί: «Αν κάποιος δηλώνει συχνά άρρωστος μετά το σαββατοκύριακο ή μετά την ημέρα πληρωμής, αυτό μπορεί να υποδηλώνει δυσαρέσκεια με τη δουλειά».

Η λύση είναι μια συζήτηση που θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί η ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί πριν το πρόβλημα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της «γρίπης του σαββατοκύριακου»;

Για τους εργαζόμενους που το κάνουν συχνά, πιθανώς είναι σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων στον χώρο εργασίας.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στους εργοδότες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αναρρωτικές άδειες κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα απαιτητικών περιόδων, η αύξηση των ημερών ασθένειας μετά από διακοπές ή η ταυτόχρονη απουσία πολλών εργαζομένων μαζί, κάτι που υποδηλώνει συστημικά ζητήματα εντός του χώρου εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι που αρχίζουν να παίρνουν αναρρωτικές άδειες ξαφνικά ή κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού στρες, συχνά αισθάνονται καταβεβλημένοι από τον φόρτο εργασίας ή την κουλτούρα του χώρου εργασίας. Το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλου φόρτου απασχόλησης».

Αισθάνομαι εξαντλημένος στη δουλειά, τι πρέπει να κάνω;

Ποια είναι η απάντηση αν νομίζετε ότι έχετε κολλήσει «γρίπη του σαββατοκύριακου»;

Οι εργοδότες πρέπει να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται άνετα να εκφράζονται για το άγχος και την εξουθένωση. Αλλά και οι εργαζόμενοι, αν αντιμετωπίζουν συχνά «γρίπη του σαββατοκύριακου», πρέπει να εξετάσουν τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μήπως απλά βαρεθήκατε τη δουλειά; Ή μήπως κάτι άλλο σας κάνει να τρέμετε την έναρξη της εβδομάδας;

Πηγή: Express