Τι είναι η κοιλιοκάκη; Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Η ασθένεια κοιλιοκάκη σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να καταναλώσει τρόφιμα με γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη.
Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων και συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.
Ποια τρόφιμα έχουν γλουτένη
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Μπισκότα
- Κέικ
- Είδη Ζαχαροπλαστικής
- Δημητριακά
- Μπύρα
- Βρώμη (π.χ. κουάκερ)
- Σάλτσες
- Τηγανητά
- Καραμέλες
- Παρασκευάσματα κρέατος (π.χ. λουκάνικα)
Συμπτώματα
Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωση γλουτένης.
Τα συνήθη συμπτώματα
- Πόνος στο στομάχι
- Φούσκωμα
- Πολλά αέρια
- Αίσθημα ζάλης
- Έμετος
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Αίσθημα κόπωσης
- Απώλεια βάρους
- Έλκη στο στόμα
Μακροπρόθεσμες επιπλοκές
- Λεπτά και αδύναμα οστά
- Διαβήτης
- Δυσκολία σύλληψης
- Χαμηλό επίπεδο σιδήρου στο αίμα
- Κατάθλιψη, αίσθημα θλίψης
- Κακά δόντια και υγεία των ούλων
- Καρκίνος
Ποιος μπορεί να έχει κοιλιοκάκη;
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάσχει από κοιλιοκάκη. Η ασθένεια είναι άγνωστης αιτιολογίας (αυτοάνοση) και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πηγή: Coeliac Australia
Διαβάστε επίσης:
Γλουτένη: Είναι κακή για όλους;
Ευαισθησία στη γλουτένη: Διατροφική τάση ή ιατρικό πρόβλημα;