Εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων μετά από αποτυχία εξωσωματικής: Μπορεί να γίνει άμεσα;
Εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων μετά από αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής: μπορεί να γίνει άμεσα;
Το παραπάνω ερώτημα αποτελεί συνηθισμένο προβληματισμό των ζευγαριών αλλά και σημείο αμφιλεγόμενων απόψεων ανάμεσα στους ειδικούς ιατρούς αναπαραγωγής.
Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) η γυναίκα ακολουθεί ένα πρωτόκολλο φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών με στόχο την παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων και τα πλεονάζοντα έμβρυα μετά τη γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά καταψύχονται (κρυοσυντηρούνται) για επόμενους κύκλους.
Η απορία που προκύπτει εύλογα από τους υποψήφιους γονείς έχει να κάνει με το πόσο διάστημα πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα σε 2 εμβρυομεταφορές εκ των οποίων η 2η θα είναι με κατεψυγμένα έμβρυα (FET = Frozen Embryo Transfer). Είναι ορθότερο να περιμένει η υποψήφια μητέρα ή μπορεί να προχωρήσει σχεδόν άμεσα στην επόμενη εμβρυομεταφορά και αν γίνει το δεύτερο, τι επίδραση μπορεί να έχει η ωοθηκική διέγερση της πρώτης φοράς στο ενδομήτριο και κατ΄επέκταση στη δεκτικότητα του για τα προς εμφύτευση έμβρυα;
O Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, M.D., Ph.D., εξηγεί : «Είναι γεγονός ότι το μεγάλο διάστημα αναμονής ενδέχεται να δυσαρεστήσει τους υποψήφιους γονείς που θεωρούν ότι ο χρόνος τους είναι πολύτιμος και σε έσχατες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί ζευγάρια που σταμάτησαν τη θεραπεία ακριβώς επειδή αποθαρρύνθηκαν από τη χρονοβόρο διαδικασία».
Πρόσφατη μελέτη (2016) στο επιστημονικό περιοδικό Fertility & Sterility, εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις στα επίπεδα κλινικών κυήσεων που μπορεί να έχει το χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων (FET). Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 1183 κύκλοι εμβρυομεταφορών με κατεψυγμένα έμβρυα που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: άμεσες FET (2η εμβρυομεταφορά έως και 22 ημέρες από την πρώτη ωοληψία) και καθυστερημένες FET (>22 ημέρες διάστημα από την 1η ωοληψία).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ άμεσης και καθυστερημένης FET όσον αφορά τις κλινικές κυήσεις. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι η μεσολάβηση αρκετού χρόνου από έναν αποτυχημένο κύκλο IVF με φρέσκα έμβρυα μέχρι την πρώτη FET είναι άνευ σημασίας και μπορεί μάλιστα να προκαλέσει και αναστάτωση στο ζευγάρι λόγω της αναμονής. Μάλιστα η ωοθηκική διέγερση του πρώτου κύκλου δε φάνηκε να έχει καμιά απολύτως αρνητική επίδραση στις FET αφήνοντας την επιλογή στον ιατρό αναπαραγωγής εάν η γυναίκα πρέπει να περιμένει ή μπορεί να προγραμματίσει την επόμενη εμβρυομεταφορά, συνυπολογίζοντας σαφώς και άλλους παράγοντες.
«Είναι σημαντικό σε έναν αποτυχημένο κύκλο εξωσωματικής να γνωρίζει η γυναίκα ότι μπορεί, εάν επιθυμεί, να επαναλάβει σχεδόν αμέσως την εμβρυομεταφορά με τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα, χωρίς να επαναληφθεί και η φαρμακευτική ωοθηκική διέγερση» υπογραμμίζει ο Δρ. Αθανασίου. «Το ψυχολογικό κυρίως όφελος και η αίσθηση ότι δε «χάνεται» πολύτιμος χρόνος είναι 2 παράγοντες που θα παρακινήσουν το ζευγάρι και θα συμβάλουν θετικά στη νέα προσπάθεια τεκνοποίησης. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και απαιτεί εντελώς εξατομικευμένη προσέγγιση την οποία θα καθορίσει ο ιατρός μαζί με τους υποψήφιους γονείς».
Διαβάστε ακόμη:
Εξωσωματική: 5 Μύθοι και αλήθειες για το επίμαχο ζήτημα
Εξωσωματική: Είναι πιθανό να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, υποστηρίζει νέα έρευνα