Γιατί οι ημικρανίες επιδεινώνονται στην εμμηνόπαυση
Τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού πάσχει από ημικρανίες, ενώ οι γυναίκες ασθενείς είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.
Πλησιάζοντας προς την εμμηνόπαυση οι γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες τους χειροτερεύουν, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει επιστημονική εξήγηση.
Σε μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντριών, βρέθηκε ότι οι πιθανότητες να υποφέρει μία γυναίκα από ημικρανίες επί 10 ή περισσότερες μέρες το μήνα στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, αυξάνονταν κατά 60%.
Η περιεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος προς την εμμηνόπαυση, χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη περίοδο και προηγείται της πλήρους διακοπής της. Είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, δηλαδή εξάψεις, οξυθυμία, κατάθλιψη και αϋπνία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος ημικρανίας ήταν ιδιαιτέρως έντονος στα τελικά στάδια της περιεμμηνόπαυσης, όταν δηλαδή οι γυναίκες είχαν αρχίσει να περνούν μήνες ολόκληρους δίχως να αδιαθετούν.
Η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν περνάει ένα έτος από την τελευταία έμμηνο ρύση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του γυναικείου φύλου (οιστρογόνων και προγεστερόνης) που συμβαίνουν κατά την περιεμμηνόπαυση, ενεργοποιούν με κάποιον τρόπο τις ημικρανίες», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Λίπτον, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας Montefiore και καθηγητής Νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής «Albert Einstein», στη Νέα Υόρκη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3.664 γυναίκες, ηλικίας 35 έως 65 ετών, οι οποίες είχαν ιστορικό ημικρανικών κρίσεων πριν μπουν στην περιεμμηνόπαυση.
Η συχνότητα των πονοκεφάλων τους αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν μπήκαν στην εμμηνόπαυση, με τη διαφορά να φθάνει το 76%, είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίνσεντ Μάρτιν, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και διευθυντής στο Πρόγραμμα Κεφαλαλγίας & Πόνου στο Πρόσωπο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Headache: The Journal of Head and Face Pain» που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (AHS).
Διαβάστε επίσης: