ΥΓΕΙΑ

Πώς δρα το αλκοόλ στο αίμα; Υπάρχει «θεραπεία» για το μεθύσι;

Μετά από ένα βράδυ ξέφρενης διασκέδασης με άφθονο αλκοόλ, εμφανίζονται τα γνωστά όσο και δυσάρεστα συμπτώματα: πονοκέφαλος, αίσθημα βάρους στο κεφάλι, ανακάτεμα στο στομάχι, τάση προς εμετό.

Πώς δρα το αλκοόλ στο αίμα; Υπάρχει «θεραπεία» για το μεθύσι;

Τι συμβαίνει στο σώμα και καταλήγουμε να νιώθουμε έτσι;

Όταν πίνουμε, το ενδοθήλιο του στομάχου απορροφά το αλκοόλ, το οποίο καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος. Τα αγγεία διαστέλλονται και έτσι δημιουργείται μια ευχάριστη έξαψη. Ταυτόχρονα το κεντρικό νευρικό σύστημα καταστέλλεται με αποτέλεσμα την ευφορία. Αντίθετα, όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα μειώνεται, ο πότης νιώθει άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία.

Όταν το αλκοόλ φτάσει στο ήπαρ διασπάται και αποβάλλεται από τους νεφρούς και τους πνεύμονες.

Μπορούμε να επεξεργαστούμε κατά μέσο όρο ένα ποτό ανά ώρα. H διατήρηση του ρυθμού προλαμβάνει τις δυσάρεστες συνέπειες τις επόμενης ημέρας. Ως «ένα » ποτό νοείται ένα κουτί μπίρα, ένα μικρό ουίσκι ή ένα ποτήρι κρασί.

Το γιατί όταν παραβούμε αυτά τα όρια η επόμενη ημέρα είναι βασανιστική παραμένει άγνωστο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα τοξικά υποπροϊόντα της ζύμωσης των αλκοολούχων ποτών. «Είναι δηλητήρια και ο οργανισμός τα αναγνωρίζει» λέει ο δρ Τζέφρι Ουάις, καθηγητής ιατρικής στο Τουλέιν. «Όσο πιο σκούρο είναι το ποτό, τόσο περισσότερα τοξικά συστατικά διαθέτει». Γι' αυτό τα παρεπόμενα της μέθης με βότκα δεν είναι εξίσου «οδυνηρά» όσο αυτά της μέθης με ουίσκι. Αυτά τα τοξικά συστατικά προκαλούν απελευθέρωση κυτοκίνων, των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν ιούς και άλλους εξωτερικούς εισβολείς. Αυτές «σηματοδοτούν» την ύπαρξη φλεγμονής και προκαλούν τα γενικευμένα πονάκια που νιώθουμε όταν έχουμε γρίπη.

bigstock Man With Headache And Hangover 57346685

Υπάρχει θεραπεία;

Πρόσφατη ιατρική έρευνα υποστήριξε ότι το απόσταγμα του καρπού ενός κάκτου αν χορηγηθεί σε μορφή χαπιού περιορίζει ορισμένες από τις παρενέργειες της μέθης, όπως τη ναυτία και την ξηροστομία.

Ήδη το σωτήριο σκεύασμα πωλείται στην αμερικανική αγορά, ενώ κυκλοφορεί και αντίστοιχο χάπι που περιέχει ανθρακούχο ασβέστιο και ενεργό άνθρακα.

H θεραπεία των παρενεργειών της μέθης παραμένει πάντως άπιαστο όνειρο.

Η εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας -λένε πολλοί- θα ενθαρρύνει τον κόσμο να πίνει περισσότερο, αφού θα μπορεί να αμβλύνει τις δυσάρεστες παρενέργειες.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις αυτοσχέδιες θεραπείες της μέθης οι απαντήσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες:

-Βιταμίνη C
-Χυμός τομάτας
-Ωμά αυγά
-Ανθρακούχα αναψυκτικά
-Καφές
-Ένα πλήρες και γεμάτο λίπη πρόγευμα

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν ισοτονικά ποτά που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες σε συνδυασμό με κάποιο αναλγητικό, όπως η ασπιρίνη. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της μέθης με περισσότερο αλκοόλ.

Μπορεί παροδικά να νιώσετε καλύτερα, αλλά τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν στην εξάρτηση.

H καλύτερη θεραπεία όλων είναι η πρόληψη, να αρκεστείτε δηλαδή σε λιγότερο αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

Σε πόσο χρόνο φεύγει το αλκοόλ από το σώμα

Καφές μετά το αλκοόλ: Βοηθά να υποχωρήσει η μέθη;