Έρχεται και στην Ελλάδα, η συσκευή συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης χωρίς βελόνα
Τέλος στο τρύπημα των δακτύλων, υπόσχεται μία καινούρια, καινοτόμα συσκευή μέτρησης γλυκόζης, με την εμπορική ονομασία FreeStyle Libre, την οποία πρόκειται να διαθέσει και στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες η φαρμακευτική Abbott.
Η συσκευή όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της εταιρείας, αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ζωή των ασθενών με διαβήτη, καθώς η μέτρηση σακχάρου δεν θα γίνεται πλέον με την επώδυνη διαδικασία του τρυπήματος των δακτύλων, αλλά με απλή σάρωση ενός αισθητήρα μεγέθους ενός κέρματος που αλλάζεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή κάθε 14 ημέρες.
Ο Dr Gerry Rayman, διαβητολόγος στο Ipswich Hospital NHS Trust μεταξύ άλλων επεσήμανε για την νέα συσκευή: «Το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα που τοποθετείται στο μπράτσο και από μία συσκευή ανάγνωσης που με ένα πέρασμα πάνω από τον αισθητήρα μετράει το σάκχαρο στο διάμεσο υγρό. Είναι μία πολύ εύχρηστη συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με διαβήτη να μετρήσουν εύκολα και ανώδυνα το σάκχαρο τους, χωρίς ταινίες και βελόνες. Με μία γρήγορη σάρωση του αισθητήρα λαμβάνουν την τιμή σακχάρου τους όσο συχνά το θελήσουν ενώ παράλληλα η ανάλυση των αποτελεσμάτων που αποθηκεύει η συσκευή παρέχει μια πλήρη εικόνα της πορείας του διαβήτη».
Στην περίπτωση του παιδικού διαβήτη, το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Απαλλάσσει το παιδί από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων καθώς μετράει το σάκχαρο οπουδήποτε ανώδυνα με σάρωση του αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Έτσι, προσφέρει ελευθερία στο παιδί και πρόσθετη εξασφάλιση και ευκολία στους γονείς.
Σε ότι αφορά τα οφέλη για τον ασθενή και το γιατρό του ο Dr Rayman τόνισε: «Συχνά, σε άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη συμβαίνει το σάκχαρο να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα κάποιες ώρες της ημέρα και να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει σημαντικά κάποιες άλλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να μπορούν να έχουν εικόνα των διακυμάνσεων του σακχάρου τους μέσα στην ημέρα.
Το σύστημα FreeStyle Libre παρέχει μια πλήρη εικόνα των μεταβολών του σακχάρου αποκαλύπτοντας ποιες ώρες της ημέρας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία. Έτσι, αφενός συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη απελευθερώνοντας τον ασθενή από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων και αφετέρου παρέχει στο γιατρό όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για την λήψη κατάλληλων αποφάσεων σχετικά με την θεραπεία».
Διαβάστε ακόμη:
Με πόση γυμναστική θα ρίξετε το σάκχαρο
Νέο φάρμακο φάσης ΙΙ, ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα καλίου σε διαβητικούς και νεφροπαθείς