E. coli: Πού βρίσκεται το βακτήριο – Ποιους κινδύνους εγκυμονεί
Το βακτήριο E. coli ζει φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και των ζώων, συνήθως χωρίς να προκαλεί επιπλοκές. Τα περισσότερα στελέχη του είναι ακίνδυνα ή προκαλούν ήπια κρίση διάρροιας. Ωστόσο, άλλα στελέχη, όπως το O157:H7, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως ισχυρές κοιλιακές κράμπες, διάρροια με αίμα και εμετούς.
Ο άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί στο E. coli μέσω μολυσμένου νερού ή μολυσμένων τροφών. Ευπαθείς ομάδες απέναντι στα επικίνδυνα στελέχη του βακτηρίου είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Δείτε κι αυτό: Ποια τρόφιμα «κουβαλούν» συχνότερα σαλμονέλα και E. coli |
Το επικίνδυνο στέλεχος O157:H7 προσβάλλει τον άνθρωπο κυρίως μέσω της κατανάλωσης κιμά που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς, από τα ωμά λαχανικά, το μη παστεριωμένο γάλα κ.α.
Οι κυριότερες ενδείξεις δηλητηρίασης από το E. coli είναι:
- ναυτία
- εμετός
- πόνος στην κοιλιακή χώρα
- κράμπες
- κόπωση
- πυρετός
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάρροια με αίμα είναι το βασικότερο σύμπτωμα που υποδεικνύει ότι η λοίμωξη από το βακτήριο είναι σοβαρή.
Στις σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης, πιθανές επιπλοκές είναι η οργανική ανεπάρκεια και ο θάνατος.
Πώς θα προστατευθείτε
- Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να εξασφαλίσετε ότι είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα πιθανώς μολυσμένων κοπράνων των ζώων
- Μαγειρεύετε καλά το κρέας
Διαβάστε επίσης: