Από τα 20 ξεκινά στον εγκέφαλο το Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη, βασικός δείκτης για την ύπαρξη του Αλτσχάιμερ, ξεκινά να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο από την ηλικία των 20 ετών.
Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain αναφέρει πως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη –η οποία συσσωρεύεται σταδιακά στον εγκέφαλο και σχηματίζει κολλώδεις πλάκες– κάνει την εμφάνισή της σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία.
Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη παράγεται φυσιολογικά από τον εγκέφαλο και επιτελεί σημαντικές λειτουργίες. Είναι αντιοξειδωτική ουσία και βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργεί νέες συνάψεις αλλά και να συντηρεί τις παλιές, ιδιαίτερα όσες αφορούν στη λειτουργία της μνήμης. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους οι πρωτεΐνες αυτές αρχίζουν να σχηματίζουν κολλώδεις μάζες που εμποδίζουν την ομαλή νευρική λειτουργία. Όσο προχωρά η διαδικασία αυτή, οι νευρώνες στερούνται πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τα άλλα κύτταρα και τελικά πεθαίνουν.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις νεκροψίες εγκεφάλων υγιών ατόμων ηλικίας 20-66 ετών, ατόμων ηλικίας 70-99 ετών που δεν έπασχαν από άνοια και ατόμων με Αλτσχάιμερ ηλικίας 60-95 ετών, βρήκαν και στις τρεις περιπτώσεις αποθέματα αμυλοειδούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως δεν αποτελεί βασικό σημείο μελέτης στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ όμως παίζει ρόλο στην απομνημόνευση και την εστίαση της προσοχής.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων υποδεικνύουν ότι η διαδικασία συσσώρευσης του αμυλοειδούς που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ ξεκινά από πολύ νωρίς και μάλιστα μια συγκεκριμένη κατηγορία κυττάρων είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη συσσώρευση αμυλοειδούς.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, κάποιο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων νευρώνων επιτρέπει στο αμυλοειδές να συγκεντρώνεται εκεί σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Η νέα μελέτη περιλάμβανε δείγματα από νεκροψίες κι έτσι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί εάν οι νέοι θα εκδήλωναν τελικά Αλτσχάιμερ κάποια στιγμή στο μέλλον, ωστόσο δίνει σημαντικά στοιχεία για τα πρώιμα στάδια της νόσου.
Διαβάστε επίσης:
Still Alice: Μια ταινία μας βοηθά να κατανοήσουμε το νεανικό Αλτσχάιμερ
Αλτσχάιμερ: Η πρώτη ένδειξη δεν είναι η απώλεια μνήμης
Δείτε πόσο γερνά τον εγκέφαλο ο κακός ύπνος