Μια απρόσμενη και επικίνδυνη συνέπεια της κατάθλιψης
Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν κατάθλιψη κατά τα τελευταία στάδια της ζωής, αλλά μέχρι τώρα οι γιατροί δεν είχαν ιδέα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δείκτης συσσώρευσης μιας φυσικής πρωτεΐνης του εγκεφάλου, που ονομάζεται β-αμυλοειδές και είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης για το 2014 (Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging - SNMMI), οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η κατάθλιψη προς τα τέλη της ζωής ενός ατόμου μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ πιο γρήγορα από ό,τι είναι σύνηθες ή αναμενόμενο.
Η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζει να αναπτύσσεται χρόνια πριν γίνει αισθητή η γνωστική εξασθένηση του εγκεφάλου και η επερχόμενη απώλεια μνήμης. Η κατάθλιψη έχει αποδειχθεί ότι επίσης έχει διακριτές νευροεκφυλιστικές επιπτώσεις της στον εγκέφαλο, αλλά σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αναμφισβήτητη σχέση μεταξύ του β-αμυλοειδούς σε καταθλιπτικούς ηλικιωμένους ασθενείς με τα γνωστικά ελλείμματα και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 371 ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και οι ενδείξεις που προέκυψαν τέθηκαν σε σύγκριση με στοιχεία ασθενών από 55 άλλες, παρελθοντικές, έρευνες σε ΗΠΑ και Καναδά με τη συμμετοχή πάνω από 2.500 ερευνητών παγκοσμίως.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή με καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν υψηλότερη απόθεση αμυλοειδούς από τους μη καταθλιπτικούς συμμετέχοντες και εντοπίστηκαν κοινά στοιχεία στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, τα οποία αφορούν τόσο τις διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη) όσο και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Διαβάστε επίσης:
Διαγράφουν τις αναμνήσεις και μετά τις επαναφέρουν
Τι προστατεύει τους Ασιάτες από τη ν. Αλτσχάιμερ. Το διατροφικό τους όπλο
Τα 10 πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ (γράφημα)
Μήπως ανήκετε στους γονείς που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη;