Δείτε πώς θα αποφύγετε την «ασθένεια του καθισιού» (pics)
Όσοι έχουν δουλειά γραφείου γνωρίζουν πολύ καλά πώς είναι να βρίσκεσαι καθηλωμένος σε μια καρέκλα για πολλές ώρες.
Όσοι έχουν δουλειά γραφείου γνωρίζουν πολύ καλά πώς είναι να βρίσκεσαι καθηλωμένος σε μια καρέκλα για πολλές ώρες.
Τα πόδια αρχίζουν να κινούνται νευρικά και η πλάτη αρχίζει να καμπουριάζει όσο περνά η ώρα.
Μόνο όταν ξεκινούν οι πόνοι στη μέση και χρειαζόμαστε παυσίπονα καταλαβαίνουμε πόσο κακό κάνει η κακή στάση σώματος στην υγεία μας.
Η καθιστική ζωή μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.
Η κακή στάση σώματος οδηγεί στην οξεία ή τη χρόνια οσφυαλγία, με καταστροφικά αποτελέσματα για την κινητικότητα του ατόμου και το σοβαρό κίνδυνο αναπηρίας.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.
1. Τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί για να πατάτε πιο σταθερά. Μη σταυρώνετε τα πόδια για να αποφύγετε τους μυϊκούς σπασμούς.
2. Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους γοφούς ή λίγο χαμηλότερα από αυτούς. Έτσι, τα οστά και οι αρθρώσεις παραμένουν στην ιδανική ευθυγράμμιση, επιτρέποντας την ομαλή λειτουργία των μυών.
3. Πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ της καρέκλας και του γόνατος. Έτσι, τα γόνατα δε στηρίζονται εντελώς στην καρέκλα και οι μύες δεν πιέζονται.
4. Η πλάτη πρέπει να στηρίζεται στην καρέκλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρι εάν η οσφυϊκή μοίρα (χαμηλά στη μέση) δεν εφάπτεται στην καρέκλα. Η πίεση σε αυτό το σημείο της σπονδυλικής στήλης είναι η συχνότερη αιτία της οσφυαλγίας.
5. Κρατήστε όρθιους τους ώμους για να περιορίσετε την ένταση στους συνδέσμους που συγκρατούν τις αρθρώσεις.
6. Στηρίξτε τα χέρια ώστε οι καρποί και οι βραχίονες να βρίσκονται σε παράλληλη θέση με το έδαφος. Έτσι, θα αποφύγετε ανεπιθύμητες κράμπες.
7. Το γραφείο πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των αγκώνων ώστε να υπάρχει σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και να μη συσσωρεύεται ένταση στους μύες.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ένα γεμάτο πορτοφόλι μπορεί να σας στείλει στο… νοσοκομείο
Πόνος στη μέση κάθε πρωί; Ο ένοχος δεν είναι το στρώμα, αλλά…