Εγκυμοσύνη και γυμναστική: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες
Λένε ότι η εγκυμοσύνη μοιάζει με ένα είδος “διαδρομής μετ' εμποδίων” ή με έναν “μαραθώνιο 9 μηνών”, αφού απαιτεί από τον οργανισμό της γυναίκας να αλλάξει άρδην και να μοιραστεί τις θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει μαζί με το βρέφος που μεγαλώνει σε μέγεθος και βάρος διαρκώς.
Ακούγεται, λοιπόν, πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να διατηρηθεί σε άψογη φυσική κατάσταση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι. Αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να πρέπει να περιορίσετε την καθημερινή σας άσκηση, τότε η γυμναστική θα σας βοηθήσει όσο δεν φαντάζεστε.
Και αν έχετε κάποιον ενδοιασμό ή ερώτηση για τον ρόλο και την σημασία της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη, τότε δείτε τα ακόλουθα και θα σας λυθούν όλες οι απορίες:
Γιατί η γυμναστική είναι απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη;
Βοηθάει τις μητέρες να περιορίσουν την επιλόχεια κατάθλιψη, τον διαβήτη της κύησης και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η τακτική άσκηση είναι ένα βασικό μέρος της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποτρέπει την παχυσαρκία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα;
Από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το κατάλληλο για εσάς επίπεδο καθημερινής άσκησης. Θα σας καθοδηγήσει για να καθορίσετε ποιες ασκήσεις και σε τι επίπεδα έντασης μπορείτε να ασκηθείτε.
Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για μια έγκυο γυναίκα;
Το περπάτημα είναι η νο1 δραστηριότητα και κάνει καλό σε όλους. Επίσης καλή άσκηση είναι και το κολύμπι, ο αεροβικός χορός, το σταθερό ποδήλατο και το ελαφρύ τζόκινγκ.
Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφύγει μια έγκυος;
Η υποβρύχια κατάδυση και η ιππασία είναι δύο δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε. Για να είστε σίγουρες ότι δεν θα κάνετε κάποια κίνηση που δεν πρέπει, καλό είναι να αποφύγετε και την έντονη γιόγκα με τις δύσκολες κινήσεις. Επίσης μείνετε μακριά από την ενόργανη γυμναστική, το σκι και το σέρφινγκ.
Πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί η γυμναστική κάθε μέρα
Συνήθως 30 λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα, είναι αρκετά. Στην αρχή κάνετε και διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων. Για παράδειγμα “σπάστε” το περπάτημα των 30 λεπτών σε τρία 10λεπτα με ολιγόλεπτη ξεκούραση ενδοιάμεσα.
Διαβάστε επίσης:
SOS: κίνδυνος αποβολής από την ρύπανση
Η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει το DNA του μωρού
Ο κίνδυνος στο μωρό από την έλλειψη βιταμίνης-D στην μητέρα
Πόσο ασφαλές είναι το σεξ στην εγκυμοσύνη;