Οι προκλήσεις για τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας στην εγκυμοσύνη
Οι έγκυες ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν υψηλότερο κίνδυνο ψυχικής νόσου τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά τα πρώτα χρόνια μετά τον τοκετό.
Συνολικά, οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο ψυχικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 33% αυξημένο κίνδυνο μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς την εκφυλιστική νευροπάθεια.
«Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά, καθιστώντας σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ruth Ann Marrie, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 900.000 μητέρων, συμπεριλαμβανομένων 1.700 με σκλήρυνση κατά πλάκας. Εξέτασαν αρχεία της περιόδου δύο χρόνια πριν από τη σύλληψη έως τρία χρόνια μετά τη γέννηση των παιδιών.
Στη συνέχεια, εξέτασαν πόσες γυναίκες είχαν διαγνωστεί με ψυχική πάθηση, όπως άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ψύχωση, απόπειρες αυτοκτονίας ή κατάχρηση ουσιών.
Οι ψυχικές ασθένειες επηρέασαν περίπου το 42% των γυναικών με σκλήρυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποσοστό που έφτασε στο 50% μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση των παιδιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Στις γυναίκες χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας, προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνισε το 30% και κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση το 38%.
Συνολικά, το 8% των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώστηκαν με νέα ψυχική ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το 14% κατά το πρώτο έτος μετά τη γέννηση, σε σύγκριση με το 7% και το 11% των γυναικών χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όλων των προαναφερθέντων ψυχικών παθήσεων πλην της απόπειρας αυτοκτονίας.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάχρηση ουσιών αυξήθηκε από 0,5% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε 6% μετά τον τοκετό στις γυναίκες με την πάθηση.
Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ψυχικών παθήσεων θα μπορούσε να οφείλεται στο στρες της εγκυμοσύνης, στις ορμονικές διακυμάνσεις και στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δήλωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από θρομβώσεις, αντίσταση στην ινσουλίνη και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για προληπτική και έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει την ψυχική υγεία των μητέρων κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και αν είναι χειρότερη σε διαφορετικά στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν για αυτούς τους κινδύνους, να φροντίζουν να ελέγχουν την ψυχική υγεία και να παρέχουν θεραπεία εάν χρειάζεται», κατέληξε η Marrie.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.