Οι 2 αισθήσεις που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι στην αλλαγή ώρας
Όλα τα έμβια όντα διαθέτουν ένα βιολογικό ρολόι, το οποίο συγχρονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού με την 24ωρη περιστροφή της γης.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκαδικός ρυθμός «κουρδίζεται» από τις αισθήσεις μας, έτσι όωπς αντλαμβάνονται τα εξωτερικά ερεθίσματα.
Κυρίως όμως από τα μάτια και την αντίληψη του φωτός και του σκοταδιού, αλλά και του δέρματος το οποίο αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Η αλλαγή ώρας βοηθά τον οργανισμό να υποδεχθεί σταδιακά την εναλλαγή των εποχών, χωρίς να διαταραχθεί το βιολογικό ρολόι.
Τα προβλήματα στον οργανισμό από την απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού εμφανίζονται όταν εργαζόμαστε τη νύχτα ή ταξιδεύουμε σε διαφορετικές χρονικές ζώνες.
Ο εσωτερικός μας μηχανισμός αποσυντονίζεται αφού ο οργανισμός δεν βλέπει το φως που είχε συνηθίσει να βλέπει. Αυτό είναι το τζετ λαγκ.
Πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν τον υπεύθυνο μηχανισμό για το πώς ο άνθρωπος αντιδρά στα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια ή στην εργασία σε βάρδιες. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια αποκάλυψαν ένα ένζυμο που ελέγχει το πώς το βιολογικό ρολόι θα μπορούσε να επαναρρυθμιστεί.
Ήδη, μάλιστα, έχουν προχωρήσει οι έρευνες για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα μειώνει τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ.